latinica  ћирилица
19/11/2020 |  16:48 ⇒ 16:49 | Autor: SRNA

Novalić: Tokom pandemije izgubljeno 12.700 radnih mjesta

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas da su posljedice virusa korona ogromne, ne samo u ekonomiji, već i u drugim oblastima, te da je u FBiH izgubljeno 12.700 radnih mjesta.
Fadil Novalić (foto:I.Š) - Foto: klix.ba
Fadil Novalić (foto:I.Š)Foto: klix.ba

Novalić je, nakon sastanka sa federalnim ministrima i premijerima kantona, rekao da će pokušati da vrate ta radna mjesta mjerama pomoći.

On je naglasio da su ključni ciljevi, prije svega, maksimalno sprečavanje širenja zaraze, kao i svaka moguća pomoć zdravstvu.

- Mi bismo svakako povećavali investicionu potrošnju, mada zapadne ekonomije povećavaju široku potrošnju. Mi u širokoj potrošnji nemamo veliki broj naših roba i sa te strane nisu multiplikativne, kao što je investiciona potrošnja - rekao je Novalić.

On je dodao da investiciona potrošnja podrazumijeva "radikalniju" izgradnju autoputeva, puteva i energetike na federalnom nivou, a to je preporuka i za kantonalni nivo, javljaju federalni mediji.

Fedealni ministar finansija Јelka Miličević rekla je da su prihodi u FBiH u ovoj godini za 15 odsto manji u odnosu na prošlu godinu i da bi bila zadovoljna ako se pad zaustavi na tom iznosu.

Ona je navela da se privatne investicije sporo oporavljaju, te da se u ovom momentu moraju pokrenuti javna potrošnja i investicije.