latinica  ћирилица
19/11/2020 |  17:16 ⇒ 19:40 | Autor: Agencije

Sjeverna Mitrovica: Policija upala u apoteku, građani se ispriječili (VIDEO)

Ministarstvo zdravlja samoproglašenog Kosova, u saradnji sa carinom i policijom, izvršilo je danas upad u apoteku u Sjevernoj Mitrovici.
Okupljeni građani (foto: kosovo-online.com) -
Okupljeni građani (foto: kosovo-online.com)

Upad u apoteku izvršen je sa namjerom kako bi zaplijenili lijekove koji nisu registrovani u zdravstvenom sistemu Kosova i Metohije, piše portal Kosovo onlajn.

Kako se navodi, zahvaljujući mještanima Mitrovice koji su se u velikom broju okupili ispred jedne od apoteka, nijedan lijek nije zaplijenjen.

Vlasnik apoteke u koju je izvršen upad, Blagoje Savić rekao je da je razlog za današnju akciju političke prirode.

- Registrovan sam i plaćam porez. Oni traže da cjelokupni lijekovi i roba bude sa Kosova, a to je nemoguće. Naši zdravstveni radnici i doktori prepisuju druge lijekove i nije isti sistem zdravstva Kosova i Srbije. Prvo treba da doktori pređu na njihov sistem zdravstva, pa tek onda apoteke - rekao je Savić.

Vlasnik jedne od apoteka Vojkan Laketić rekao je da je akcija organizovana kako bi se provjerilo da li su lijekovi koji se prodaju u srpskim apotekama registrovani u kosovskom zdravstvenom sistemu.

- Problem je što naši ljekari rade po srpskom sistemu, a to znači da prepisuju lijekove koji su registrovani u srpskom sistemu. Ako uzmete jednu prosječnu apoteku u Sjevernoj Mitrovici, više od 80 odsto lijekova nije registrovano u sistemu KiM, a oni su sad došli da zaplijene te lijekove. I to u sred ove pandemije. Pri tome oni sami nisu nosili zaštitnu opremu, a ušlo je njih 15-oro unutra - ispričao je Laketić.

Prema njegovim riječima, za tu situaciju kriva je isključivo Priština koja se prije pet godina sporazumima u Briselu obavezala da će registrovati sve proizvode iz Srbije, a od tog obećanja nije bilo ništa.

Kako je rekao, veliku podršku su dobili i od građana Sjeverne Mitrovice, ali je pitanje šta će biti sutra.

- Uz pomoć naroda smo odbranili ono što je moglo da se odbrani. Sad je pitanje šta će biti sutra, možda se najave, a možda opet dođu nenajavljeni kao i danas, bez ikakvih dokumenata. Danas su samo upali kod čovjeka u apoteku i zaprijetili da će zaplijeniti sve što budu našli. Čak su pozvali kombi carine, da se nije narod okupio vjerovatno bi mu sve odnijeli - kazao je Laketić.

Savić ističe da je razlog za današnju akciju političke prirode.

- Ovo što se sad dogodilo i to u sred pandemije...ne znam šta da kažem...i ne znam da li neko razmišlja šta će biti sa sjevernim dijelom Kosova, kada ne bude mogao da se kupi neki lijek, a hiljade i hiljade ljudi su bolesni. To treba da se riješi. Nije ovo rješenje, a opet ne možemo da se non stop svađamo i da se prepiremo - bio je iskren Savić.