latinica  ћирилица
19/11/2020 |  17:43 ⇒ 18:04 | Autor: RTS

"Obruč 2020" – simulacija antiterorističke akcije u noćnim uslovima (VIDEO)

Na Novom Beogradu održana je vježba policije "Obruč 2020", u kojoj je simulirana borba sa teroristima i oslobađanje talaca.
"Obruč 2020" (Foto: buducnostsrbijeav) -
"Obruč 2020" (Foto: buducnostsrbijeav)

Korišćenjem specijalnog robota koji pruža potpuni audio i vizuelni pregled situacije i dron za izviđanje sa termovizijskom kamerom i slanjem snimka ka operativnom štabu, te provjerom specijaliste grupe koji prilazi eksplozivnom prsluku i deaktivira eksplozivnu napravu, završena je vježba "Obruč 2020".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan na pripadnike policije i čestitao im na, kako je rekao, odličnoj pokazanoj vježbi koja je trajala u stvarnom vremenu.

- Prvi put su izveli neke stvari. Vidjeli ste koliko se nisko spustio helikopter. Momci su fantastično obavili ovaj posao. Oni jesu garant za bezbjednosti. U danima i nedjeljama koji su pred nama od njih očekujem velike rezultate. Beograd i Srbija mora da bude sigurna, bezbjedna i u potpunosti mora da pobijedi organizovani kriminal i mafiju - istakao je.

Predsjednik Vučić ocijenio je vježbu kao vrlo dobru.

- Policijski službenici - vrlo dobro - ocijenio je vježbu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

On je najavio da će u subotu u Nišu, ako sve bude u redu, biti predstavljanje nove moderne opreme i naoružanja Vojske Srbije.

U vježbi su učestvovala 254 pripadnika i 28 vozila različite namjene i pet helikoptera, pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Helikopterske jedinice, Interventne jedinice 92, Policijske uprave za grad Beograd i Sektora za vanredne situacije.

Cilj vježbe je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, prikaz spremnosti pripadnika MUP-a da pruže efikasan odgovor u svakoj situaciji u noćnom režimu i otežanim uslovima.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Takođe, cilj je i da se pokaže obučenost da hitnom intervencijom bez odlaganja, uz korišćenje opreme visokog nivoa balističke zaštite i savremenih tehničkih uređaja, pripadnici MUP-a savladaju teroriste i zaštite građane.

Saobraćaj je tokom vježbe bio obustavljen od Brankovog mosta Bulevarom Nikole Tesle do raskrsnice sa Ulicom trešnjevog cvijeta.