latinica  ћирилица
19/11/2020 |  18:12 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Mišo Miljanović - vlasnik najvećeg stada ovaca u Semberiji (VIDEO)

Mišo Miljanović, iz semberskog sela Gornji Dragaljevac, jedan je od najvećih uzgajivača ovaca u ovom kraju. Njegovo stado broji 420 grla, a opredijelio se za rasu pramenka, jer je otporna, izdržljiva i sa skromnim potrebama u ishrani i njezi. Korona je uticala i na potražnju pa će ove zime obori biti prepuni ovaca.
Semberski ovčar - Foto: RTRS
Semberski ovčarFoto: RTRS

Na samom obodu semberske ravnice gdje počinju brežuljkasti krajevi, na pašnjacima između tri sela, Mišo Miljanović do prvog snijega vodi na ispašu svoje stado ovaca. U ovaj posao ne ide bez svog vjernog psa ovčara Gare.

- Kod mene je uglavnom zastupljen travničko-vlašićki soj ovaca. Oplemenjivao sam ga sa pramenkom. Radi se o poludivljoj ovci, koja traži uslove pašnjaka, kretanje, pa čak i bolje se razvija ukoliko se kreće, jer se radi o nomadskoj ovci - opisuje Miljanović.

U ishrani ovaca Mišo koristi sijeno, silažu i kukuruz u zimskom periodu, koji im, kako kaže, daje snagu i energiju. Svakog dana stado se povećava jer na svijet stižu jagnjad. Iz godine u godinu povećava se i broj ovaca koje ojagnje dvojke što nije karakteristično za pramenku.

- U 70 odsto slučajeva ojagnji dvoje, mada svi ne prežive, tako da 50 do 60 odsto jagnjadi opstane, a prošle godine osam puta je ojagnjeno po troje. 60 do 70 odsto njih ostvari drugo jagnjenje, što je neobično za pramenku - ističe Miljanović.

On je zadovoljan i podsticajima koje dobija, a koji po jednom priplodnom grlu iznosi 11 maraka.

Dobijena sredstva iskoristi da ovcama poboljša ishranu u koju dodaje neophodne vitamine koji će osnažiti svako grlo.

Kvalitet njegovih ovaca potvrđen je u protekle tri godine, a na Sajmu poljoprivrede u Bijeljini njegove ovce osvojile su zlatnu medalju i šampionsku titulu.