latinica  ћирилица
19/11/2020 |  18:45 ⇒ 21:30 | Autor: RTRS

Zašto samohrani otac lica sa invaliditetom nema pravo na finansijsku pomoć? (VIDEO)

Iako je Skupština grada Prijedora ove godine usvojila Odluku o pružanju usluga personalne asistencije, pravo na finansijsku pomoć nemaju lica oštećenih intelektualnih sposobnosti. Ovakvim odredbama odluke ogorčen je Prijedorčanin Miodrag Glamočanin, samohrani otac sedamnaestogodišnjeg Stefana koji je lice sa invaliditetom od rođenja, s višestrukim dijagnozama, koji ne može da živi bez tuđeg nadzora.
Samohrani otac - Foto: RTRS
Samohrani otacFoto: RTRS

Njegov otac, godinama, samostalno plaća personalnog asistenta, kako bi Stefan bio na sigurnom, dok on radi.

Borba hrabrog oca Miodraga Glamočanina iz Prijedora traje, od rođenja njegovog jedinca Stefana.

Lice sa invaliditetom je od rođenja, s brojnim dijagnozama i samostalno ne može da živi. Personalni asistent potreba je ove male porodice, a Miodrag je očekivao da će mu Odluka prijedorske Skupštine pomoći u borbi za lakši život.

Međutim, njegov sin Stefan, kao lice oštećenih intelektualnih sposobnosti, nema pravo na finansijsku pomoć pri angažovanju personalnog asistenta.

- Za mene je to potpuno nenormalna odluka u kojoj piše da lica oštećenih intelektualnih sposobnosti nemaju pravo na personalnu asistenciju - ističe Miodrag Glamočanin, Stefanov otac.

Miodrag se pita, kako dalje. Četiri časa dnevno radi u prijedorskoj Toplani i za Stefana samostalno godinama angažuje i plaća personalnog asistenta koji ga čuva dok on radi. Na to mjesečno izdvaja najmanje 300 maraka, a mnogo je i drugih troškova.

- Troškovi su strašno veliki kada imate ovakvo dijete. Za lijekove sigurno izdvajam nekih stotinak maraka, pelene i uloške 50 do 60 KM - navodi Glamočanin.

A personalni asistent pozitivno utiče na Stefanovo stanje. Miodragu je desna ruka, a Stefanu novi oslonac u životu.

- On je prihvatio osobu sa kojom je već četvrtu godinu i mnogo bolje je prihvaćen u školi, u društvu, na ulici, u hotelu, slastičarnoj, na bilo kojem mjestu, jer je praktično uznapredovao da bude podnošljiviji u društvu - pojašnjava samohrani Stefanov otac.

Naredne godine u martu Stefan puni 18 godina. Njegov otac želi da mu i dalje bude oslonac, ali mu treba pomoć.

Međutim, za sada, njegova borba se nastavlja.