latinica  ћирилица
19/11/2020 |  19:25 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Kako će novi gradonačelnik Bijeljine upravljati gradom bez skupštinske većine? (VIDEO)

Iznenađujuća pobjeda dr Ljubiše Petrovića nad aktuelnim gradonačelnikom Mićom Mićićem i dalje je tema broj jedan u Semberiji. Političke partije koje su podržavale Mićića u trci za gradonačelnika osvojile su oko 40.000 glasova, a Mićić duplo manje. 31 odborničko mjesto zauzeće deset partija.
Bijeljina: Gradska uprava - Foto: RTRS
Bijeljina: Gradska upravaFoto: RTRS

Savez nezavisnih socijaldemokrata u Bijeljini osvojio je 11.500 glasova i sedam mandata.

Sa koalicionim partnerima nije uspio da dobije mjesto gradonačelnika čiji je kandidat bio Mićo Mićić koji će nakon 15 godina fotelju prvog čovjeka Grada Bijeljina prepustiti Ljubiši Petroviću. Vrijeme je za analizu izbornog rezultata, smatra izabrani odbornik SNSD-a Miroslav Milovanović.

- Ono što je važno, jeste da je koalicija okupljena oko našeg zajedničkog kandidata Miće Mićića osvojila, ako ne računamo glasove DNS-a, preko 36.000 glasova, a gospodin Mićić 20.000. Znači, negdje 16.000 koalicionih glasova nije otišlo Mićiću, što je zabrinjavajući i poražavajući podatak, i govori da je došlo do izdaje unutar koalicije - kaže Milovanović.

Dan nakon izbora potpisan je koalicioni sporazum jer partije okupljene oko SNSD-a imaju većinu.

SDS Semberija osvojila je pet mandata, DEMOS četiri, PDP i SDS po tri, a po dva odbornika imaće Socijalistička partija, DNS, Ujedinjena Srpska i koalicija SDA i Stranka Narod i Pravda, dok će jednog odbornika imati koalicija Pokret za Bijeljinu – NDP - Prva SDS.

- Sada imamo tu kohabitaciju, da li će to uspjeti da se nekako riješi i prebrodi, mislim da hoće i da je pred nama sada 15 turbulentnih dana, gdje će se morati naći neko rješenje - rekao je Mladen Petrović, izabrani odbornik SDS Semberija.

Za rješenjem traga i novi gradonačelnik Ljubiša Petrović. Sa protivkandidatima popio je kafu. O kohabitaciji i novoj većini govoriće nekom drugom prilikom.

- Mi ćemo poštujući sve zakonske procedure CIK-a sačekati zvanične rezultate i u skladu sa njima praviti ono što se zove skupštinska većina i napredak za našu Bijeljinu - jasan je Petrović.

Pred odbornicima je težak zadatak jer su u predizbornoj kampanji mnogo obećavali Sembercima, a da li će i koliko od obećanog ispuniti, vidjećemo u naredne četiri godine.