latinica  ћирилица
19/11/2020 |  19:25 | Autor: TANЈUG

Film "Otac" od danas u kinima širom Hrvatske

Nagrađivan i hvaljen film "Otac" Srdana Golubovića od danas je u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom Hrvatske, saopštio je Filmski centar Srbije.
Film "Otac" (foto:b92-promo) -
Film "Otac" (foto:b92-promo)

Publika će moći da ovaj srpski film pogleda u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Dubrovniku, Đakovu, Osijeku, Varaždinu, a ubrzo i u Metkoviću, Rovinju, Puli i Taboru.

Hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić, a ova drama je realizovana i sa partnerima iz Francuske, Njemačke, Slovenije i Bosne i Hercegovine, i uz podršku Filmskog centra Srbije.

"Otac" je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, u zvaničnom programu Panorama, gdje je imao dva trijumfa - Nagrada publike i nagrada Ekumenskog žirija.

Na FEST-u 2020. nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Goranu Bogdanu za autentični lik Nikole Stojkovića, a Bogdan je nagrađivan i na kultnom festivalu u Puli, Filmskim susretima u Nišu i brojnim drugim smotrama.

Ostvarenje snimljeno prema istinitoj priči prikazano je i na međunarodnim filmskim festivalima u Sofiji, Јerusalimu, Klužu - Festival Transilvanija u Rumuniji, Kotbusu (Njemačka), Sarajevo film festivalu.

Reditelj potpisuje i scenario sa kolegom iz Hrvatske Ognjenom Sviličićem, a osim Bogdana, u filmu igraju i Milica Јanevski, Boris Isaković, Nikola Rakočević, Milan Marić, Јovo Maksić, Ljubomir Bandović, Nada Šargin i drugi.

Goran Bogdan nedavno je dobio nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za ovu tešku i zahtjevnu ulogu i time je jedini iz regiona koji ima tu privilegiju.

Ceremonija će biti održana virtuelno 12. decembra u Berlinu, bez publike, zbog pandemije.