latinica  ћирилица
19/11/2020 |  19:33 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

Trebinje: Međunarodna konferencija o korišćenju i zaštiti voda (VIDEO)

U Trebinju je počela dvodnevna Međunarodna konferencija o korišćenju i zaštiti voda "Voda 2020". Biće predstavljen veliki broj stručnih, naučnih radova iz ove oblasti, sa ciljem da se što bolje pozicionaraju Hercegovina i Republika Srpska u pogledu vodnog bogatstva - resursa budućnosti.
Međunarodna konferencija o korišćenju i zaštiti voda (foto: radiotrebinje.com) -
Međunarodna konferencija o korišćenju i zaštiti voda (foto: radiotrebinje.com)

Hercegovina je vjerovatno najbogatije područje čistom vodom, ali zbog geografskih karakteristika, veliki dio ostaje neiskorišćen. Sistem Hidroelektrana na Trebišnjici, kao najveći hidroenergetski sistem, u velikom procentu obezbjeđuje, ne samo korišćenje ovog resursa u energetici, nego i višenamjensku upotrebu, koja je ključna za zaštitu voda sliva rijeke Trebišnjice.

- Da bi se koristila treba se adekvatno i stručno zahvatiti, a da bi poslije imala upotrebnu vrijednost mora imati zaštićeni kvalitet, jer samo tada je resurs. Koliko znam, situacija u Hercegovini je dobra, ali može biti bolja, prirodni uslovi su tu, potrebno je više sredstava i bolja organizacija, ali osnova postoji - kaže Aleksandar Đukić, sekretar Srpskog društva za zaštitiu voda.

Duško Vujović, rukovodilac Sektora za upravljanje proizvodnjom i vodom u HET-u navodi da je tokom rada ovog preduzeća od izgradnje sistema, voda doživjela višenamjensko korištenje, što je, kako ističe, ključno.

- Karaketristično za ovaj dio jeste da smo sigurno jedini u EU koji imaju 85 odsto kompaktnih površina pod navodnjavanjem - dodao je Vujović.

U programu Konferencije biće predstavljeni stručni radovi iz oblasti korišćenja, kvaliteta, ekoloških, organizacionih i ekonomskih aspekata upotrebe i zaštite voda, kao i važeće zakonske regulative. Zbog pandemije, neki od učesnika izlagaće putem onlajn platformi.

Organizatori konferencije, koja se smatra za jedan od najvažnijih naučnih skupova u Trebinju u prethodnih nekoliko decenija su Hidroelektarne na Trebišnjici, ERS i Srpsko društvo za zaštitu voda.