latinica  ћирилица
19/11/2020 |  21:13 ⇒ 21:14 | Autor: SRNA

Kritike Pompeu zbog posjete izraelskim naseljima

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejit osudio je današnju posjetu državnog sekretara SAD Majkla Pompea Golanskoj visoravni i jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

On je rekao da je posjeta Pompea "bez presedana".

- Taj postupak je očigledno kršenje međunarodne legitimnosti i ohrabruje desničarsku Vladu Izraela da nastavi sa protivzakonitom izgradnjom naselja, koja se smatra najvećom preprekom miru zasnovanom na rješenju sa dvije države - istakao je Gejit.

Gejit je dodao da posjeta Pompea neće promijeniti međunarodno priznati status palestinskih teritorija, javio je "Sputnjik".

Pompeo je danas saopštio da će SAD svu robu koja dolazi iz jevrejskih naselja na Zapadnoj obali priznati kao izraelsku, kako bi se prekinulo globalno bojkotovanje takvih proizvoda.

On je bojkotovanje proizvoda nazvao "manifestacijom antisemitizma".

Prema riječima Nabila Abua Rudeineha, portparola palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Pompeova posjeta je "očigledno prkošenje svim međunarodnim rezolucijama o legitimnosti".

Rudeineh je kritikovao američku administraciju zbog, kako je rekao, aktivnog učešća u okupaciji palestinskih teritorija.

Kritike je uputio i Palestinski državni savjet, pravno tijelo pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji /PLO/, saopštivši da posjeta Pompea postavlja opasan presedan i da je suprotna rezoluciji UN u kojoj se navodi da je izgradnja izraelskih naselja prepreka postizanju mira.