latinica  ћирилица
19/11/2020 |  21:39 ⇒ 21:57 | Autor: SRNA

Usaglašena odluka i o zajedničkoj vojnoj vježbi sa Srbijom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je Predsjedništvo BiH donijelo usaglašenu odluku o zajedničkoj vojnoj vježbi Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, kao i o zajedničkoj izjavi kojom se potvrđuje privrženost Predsjedništva BiH Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH.

- Saglasili smo se o tome da taj mir treba jednako da upražnjavaju svi narodi i građani BiH, a založili smo se za očuvanje mira svakoga i za razvoj i prosperitet BiH, njenih naroda i entiteta - rekao je Dodik.

Dodik, koji sutra preuzima funkciju predsjedavajućeg ove institucije, rekao je da članovi Predsjedništva BiH rade u skladu sa situacijom u BiH.

- U vezi sa Dejtonom, postoji značajna farsa. Dejtonski sporazum je znatno promijenjen, nije više ono što je bio na početku - naglasio je Dodik za N1.

Govoreći o najavljenom dolasku u BiH visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja, Dodik je najavio da će se članovi Predsjedništva BiH u subotu, 21. novembra, ujutro sastati sa njim, a da će potom visoki zvaničnik EU posjetiti Savjet ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH, prema utvrđenom programu posjete, sa čijim članovima će razgovarati o evropskom putu BiH, mada još nije utvrđen konačan protokol.

On nije želio da šire komentariše stavove Kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa neprihvatanjem susreta sa Boreljom u ovoj instituciji, za koga je rekao da je prihvatljiv partner iz EU, te ocijenio da postoji mogućnost da će rukovodstvo parlamenta BiH korigovati svoj stav.

Dodik je naglasio da je danas na Predsjedništvu BiH donesena odluka da se odobri zajednička vježba Oružanih snaga BiH sa Vojskom Srbije na teritoriji BiH, što je ocijenio kao dobru i "relaksirajuću priču".

Povezane vijesti:

Dodik za RTRS: U zajedničkoj izjavi nema "evroatlantskih integracija"