latinica  ћирилица
19/11/2020 |  22:27 ⇒ 22:30 | Autor: SRNA

Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta institucija za šest mjeseci

Predsjedništvo BiH usvojilo je na današnjoj sjednici izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period od januara do juna, koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Na sjednici je donesena odluke o angažovanju resursa Oružanih snaga BiH na pružanju pomoći civilnim organima, zbog velike opasnosti od širenja kovida 19 u opštinama Travnik, Tešanj, Olovo, te u Posavskom kantonu.

Predsjedništvo BiH saopštilo je nakon današnje sjednice da daje punu podršku nadležnim nivoima vlasti u izradi dokumenata koji će doprinijeti uspješnom sprovođenju načela EU Zelenog plana.

- Predsjedništvo BiH izražava potpunu opredijeljenost da BiH aktivno učestvuje u svim regionalnim naporima i podržava kroz svoje aktivnosti usvajanje Zelene agende za zapadni Balkan u skladu sa principima evropskog Zelenog plana, što će uraditi nadležni nivoi vlasti - saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju Informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH u oblasti migracija u BiH, zaključno sa današnjim danom.

Na sjednici je konstatovano da je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u posljednje vrijeme učinilo znatne napore na smanjenju broja migranata, što se ogleda i u konkretnim brojevima.

- Predsjedništvo BiH zahtijeva od svih policijskih agencija u BiH da u potpunosti i dosljedno primjenjuju zakone o zaštiti javnog reda i mira i imovinske bezbjednosti građana BiH - dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je Amandman broj dva na Sporazum o grantu u okviru investicionog granta Švedske razvojne agencije BiH Mjunik vatsan /Munic WatSan/ zaključen između BiH i Evropske investicione banke.

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju informaciju Ministarstva bezbjednosti o mjerama i aktivnostima koje su preduzete s ciljem suzbijanja i sprečavanja trgovine ljudima i poboljšanja statusa BiH na listi zemalja koje kategorizuje Odjeljenje za nadgledanje i borbu protiv trgovine američkog Stejt departmenta.

U saopštenju se dodaje da je Predsjedništvo BiH primilo k znanju informaciju o organizovanju i realizaciji bilateralne vojne vježbe uz učešće Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Savjeta ministara i Vlade Turske i Implementacionog protokola u vezi finansijske pomoći između Savjeta ministara i Vlade Turske, kao i sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Kraljevine Bahrein o uslugama u vazdušnom saobraćaju.

Na današnjoj sjednici, Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje memoranduma o saradnji između Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH i Komisije za borbu protiv korupcije i oduzimanju nelegalno stečene imovine Bugarske iz oblasti prevencije i borbe protiv korupcije, kao i memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara i Ministarstva inostranih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa Stipendijum Hungarikum za period 2020–2022. godine.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici ratifikovalo sporazum između Savjeta ministara, koji predstavlja Ministarstvo finansija i trezora i Vlade Švajcarske, koju predstavlja Državni sekretarijat za ekonomske odnose, vezan za odobrenje finansijskog doprinosa u obliku donacije za projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci.

Ratifikovani su i sporazum o zajmu - Projekat gradskih saobraćajnica Sarajevo između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i sporazum o zajmu - Dodatno finansiranje za Projekat registracije nekretnina između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.