latinica  ћирилица
20/11/2020 |  07:57 ⇒ 07:59 | Autor: SRNA

Gusta magla na području Foče

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH ovog jutra vozi se uglavnom po mokrim i klizavim kolovozima, dok je na području donjeg Podrinja vidljivost znatno smanjena zbog guste magle, kao i u dolinama Neretve i Lašve.
Magla - Foto: TANЈUG
MaglaFoto: TANЈUG

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina mogući su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz, a na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi obavezno je poštovanje privremene signalizacije koja reguliše saobraćaj.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske vozačima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Razboj - Rudanka u Dragalovcima do 17.00 časova izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

U Laktašima je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice - Laktaši.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu koji se ukršta sa ulicom Vojvode Živojina Mišića i Ulicom Brodskog bataljona izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Sastavci - Ustiprača izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog radova u tunelu Brčigovo.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Crkvina - Modriča jedan, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Na regionalnom putu Šipovo - granica Republike Srpske/FBiH /Novo Selo/ u toku su radovi, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Zableće - Čađavica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog radova na sanaciji klizišta.

Saobraćaj u tunelu Dragoraj na ovoj dionici puta obustavljen je i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini tunela.

Na dionici puta međuentitetska linija Vrela - Kotor Varoš - Banjaluka kretaće se vangabaritni prevoz, a vozačima iz AMS skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U toku je izgradnja male hidroelektrane Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac - granica Republike Srpske /Bogatići/ na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz postavljene semafore.

Zbog radova na magistralnom putu Karakaj dva - Drinjača izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Šekovići - Donje Caparde izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na magistralnom putu u Vlasenici, zbog izgradnje poslovnog objekta ,izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

U toku su radovi na regionalnom putu Tedin Han - granica Republike Srpske/FBiH /Križ/ zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog radova na postavljanju inteligentnih transportnih sistema /ITS/ izmijenjen je režim saobraćaja na dionici auto-puta Gradiška - Banjaluka, a za vrijeme izvođenja radova saobraćaj je regulisan privremenom signalizacijom.

U toku su radovi na modernizaciji sistema javne rasvjete u gradu Prijedoru na magistalnim i regionalnim putevima.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka - Doboj i magistralnog puta Јohovac - Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Јohovac - Rudanka.

Na istom magistralnom putu, ali na dionici Modriča jedan - Vukosavlje /Јakeš/
- Podnovlje - Šešlije - Јohovac - Rudanka - Doboj - granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/, zbog radova na kolovozu izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog deminiranja terena na dionici magistralnog puta Pelagićevo - granica Republike Srpske/FBiH /Blaževac/ najavljene su povremene obustave saobraćaja po 30 minuta u vremenu od 7.00 do 17.00 časova.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo - Gradačac u mjestu Turić Prosjek povremene su obustave saobraćaja u vremenu od 8.05 do 15.05 časova.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod - Odžak, u mjestu Klakar Donji, u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa - Podnovlje, na deminerskom radilištu "Gornji Božinci" od 8.15 do 15.05 časova radnim danima povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš - Obodnik.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš - Kneževo, u mjestu Živinice, pa su u vremenu od 7.00 do 17.00 časova povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Ukrina - Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i mosta, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik - Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom.

Na regionalnom putu Površnice - Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare - Priboj - Banj Brdo.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se zbog klizišta odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog klizišta, na lokalnom putu Svodna - Brezici, na području opštine Novi Grad saobraćaj se odvija jednom trakom.

U toku je republička preventivna kampanja "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2020", tokom koje stručni tim AMS Republike Srpske beplatno kontroliše ispravnost uređaja na vozilima i njihovu pripremljenost za vožnju u zimskim uslovima.

Danas će vozači moći besplatno prekontrolisati svoja vozila u AMD "Kozarska Dubica" u Dubici od 9.00 do 11.00 časova, a zatim u AMD "Gradiška" u Gradišci od 13.00 do 15.00.

Na putevima u zapadnim i jugozapadnim krajevima FBiH mogući su jaki udari vjetra.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Јasen na putu Prozor - Јablanica.

Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila teža od 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar - Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Sarajevo - Tuzla - Orašje, Nević Polje - Kaonik, Јajce - Crna Rijeka, Mostar - Široki Brijeg od ulaza u Mostar do Balinovca, Livno - Kamensko, Drvar - Bosansko Grahovo, Posušje - Široki Brijeg i Šuica - Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

Srbija je otvorila svoje granične prelaze sa BiH bez neophodnog testa na virus korona i dozvole komisije.

Građani BiH mogu ući u Srbiju u tranzitu kroz Hrvatsku ne dužem od 12 časova, bez testa na virus korona.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri zemlje.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar /PCR/ test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Na graničnom prelazu Metaljka na putu Čajniče - Pljevlja moguć je ulazak u Crnu Goru u vremenu od 7.00 do 19.00 časova.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 72 časa.

Djeca do pet godina ne moraju imati urađen jedan od navedenih testova kako bi ušli u Crnu Goru.

Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja PCR ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.