latinica  ћирилица
20/11/2020 |  08:58 | Autor: Agencije

Ko će biti srpski kandidat za Oskara: U trci sedam filmova

Sedam domaćih filmova prijavilo se za izbor srpskog kandidata za Oskara na konkursu završenom 16. novembra u ponoć u Filmskom centru Srbije (FCS), potvrđeno je portalu “Nova“ u FCS-u.
Film "Otac" (foto:b92-promo) -
Film "Otac" (foto:b92-promo)

Na konkurs su stigle prijave za filmove “Otac“ Srdana Golubovića, “Ime naroda“ Darka Bajića, “Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića, “Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, “Pijavice“ Dragana Marinkovića, “Realna priča“ Gordana Kičića i “Dara iz Јasenovca“ Predraga Gage Antonijevića.

Za razliku od ranijih decenija, umjesto Akademije za filmsku umjetnost i nauku (AFUN), izbor srpskog predstavnika za Oskara organizuje FCS i to po novim pravilima. Umjesto komisije od 11 članova, o kandidatu za Oskara za najbolji film na stranom jeziku izjašnjavaće se sedmočlana komisija.

Za ovogodišnji izbor je, objašnjavaju u FCS, pronađeno “kompromisno rješenje“ i komisija će biti sastavljena od predstavnika četiri reprezentativna udruženja, člana UO Filmskog centra Srbije i “dva istaknuta predstavnika iz filmskog svijeta“ na prijedlog UO.

AFUN će, navode u FCS, imati svog člana u komisiji, bez preciziranja njenog sastava. Novina pri izboru je i da će članovi komisije morati da se smjenjuju svake godine, odnosno pravilnikom je predviđeno da sadašnji članovi komisije mogu ponovo da se nađu u ovom telu tek poslije četiri godine pauze.

Komisija bi, prema saznanjima “Nove“, trebalo da od 20. novembra svakog dana gleda po dva filma u jednoj od sala Kombank dvorane, a rok za prijavu srpskog kandidata za Oskara je 1. decembar.

Dodjela nagrada Američke akademije za film i umjetnost je zbog pandemije odložena za 25. april 2021. godine, a Srbija može da na izbor za najbolji film na stranom jeziku kandiduje samo jedno ostvarenje.