latinica  ћирилица
20/11/2020 |  09:13 ⇒ 10:36 | Autor: SRNA

Kako se bira patrijarh srpski

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve, srpskog patrijarha biraju episkopi na Izbornom saboru, a kandidat za izbor može biti svako ko je eparhijski episkop najmanje pet godina.
Patrijaršija SPC U Beogradu -
Patrijaršija SPC U Beogradu

Zasjedanje Izbornog sabora zakazuje Sveti arhijerejski sinod, a, prema proceduri, Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i episkopi SPC, bira trojicu kandidata tajnim glasanjem.

Za rad Izbornog sabora potrebno je učešće najmanje dvije trećine članova Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Oni se zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i otadžbine, te da će glasati za najboljeg.

Potom se glasa tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata za novog patrijarha mora dobiti više od polovine glasova, stoga, prilikom izbora, postoje najmanje dva kruga glasanja.

Kada se saznaju imena trojice kandidata koja su dobila natpolovičnu većinu glasova, prelazi se na biranje žrijebom, odnosno apostolskim načinom.

Procedura je takva da članovi Sabora prelaze iz Saborske sale u Patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog na službu priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha, koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji.

Tokom te službe, listići sa imenima trojice kandidata stavljaju se u zasebne koverte, a one se zatim stavljaju u jevanđelje.

Suština ovog čina je u vjerovanju da su članovi Sabora izabrali kandidate prema ljudskim vrlinama, a da je Božija volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog.

U tačno određenom dijelu službe, jedan od monaha, kojeg je za to izabrao Sabor, izvlači kovertu sa imenom novog patrijarha.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej jutros je preminuo, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.