latinica  ћирилица
20/11/2020 |  10:23 ⇒ 10:30 | Autor: RTRS

Višković: Srpska će vječno pamtiti dobročinstva i pažnju patrijarha Irineja

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, uputio je telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernom pravoslavnom srpskom narodu.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Duboko sam ožalošćen viješću o upokojenju Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja. Odlaskom patrijarha Irineja Srpska pravoslavna crkva i srpski narod ostali su bez velikog duhovnog oca, koji je u teškim vremenima sigurno i mudro vodio vjerujući narod i crkvu kroz sva iskušenja - navodi se u telegramu.

Višković je naglasio da će duhovna snaga i mudrost patrijarha Irineja i njegovo predano služenje Bogu i srpskom narodu ostati kao najsvjetliji primjer da nas nadahnjuje i da nam bude putokaz kako da sačuvamo jedinstvo i duhovnost našeg naroda.

- Srpski narod iz Republike Srpske vječno će pamtiti sva dobročinstva i pažnju koju je Njegova svetost poklanjala našem narodu i obasjavala put mira, ljubavi i sloge. U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, Svetom arhijerejskom sinodu, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu upućujem izraze najdubljeg saučešća - navodi se u telegramu saučešća predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros od posljedica virusa korona.