latinica  ћирилица
20/11/2020 |  11:43 ⇒ 11:46 | Autor: SRNA

Špirić: Patrijarh Irinej je bio čovjek vjere, mudrosti, mira i sabornosti

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić u telegramu saučešća Svetom arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve, arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima, povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, istakao je da je patrijarh Irinej bio čovjek vjere, mudrosti, mira i sabornosti.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

- U ime Kluba delegata srpskog naroda Parlamentarne skupštine BiH i u svoje lično ime upućujem vam izraze najdubljeg saučešća povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha Irineja - naveo je Špirić u telegramu saučešća.

On je dodao da je sa dubokim bolom primio vijest o upokojenju patrijarha Irineja, duhovnog vođe srpskog naroda.

- Njegova smrt je veliki gubitak za sve ljude dobre volje. Promovisanje hrišćanskih vrijednosti patrijarha Irineja, kao i posvećenost crkvi i vjernicima ostaće zapamćena i poštovana u srpskom narodu - naglasio je Špirić.

On je dodao da je patrijarh Irinej kao patrijarh SPC dao veliki doprinos razvoju međureligijskih odnosa i izgradnji povjerenja i suživota.

- Živjeće vječno u našim srcima i molitvama - naveo je Špirić u saučešću upućenom Svetom arhijerejskom Sinodu SPC, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjerujućem srpskom pravoslavnom narodu.

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej /Gavrilović/ upokojio se jutros u 7.07 časova u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu.