latinica  ћирилица
20/11/2020 |  11:56 ⇒ 11:57 | Autor: SRNA

Čubrilović: Srpska spremna da sprovodi Dejtonski sporazum u potpunosti

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas Srni da je najvažnija činjenica da je mir na prostoru BiH donio Dejtonski mirovni sporazum i da je Srpska spremna da ga sprovodi u potpunosti.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

- To je mir koji je Republika Srpska prihvatila, iako nije bila oduševljena dejtonskim riješenjima, ali je u sprovođenju Sporazuma bila mnogo principijelnija od FBiH - rekao je Čubrilović.

On je istakao da su se predstavnici Republike Srpske zalagali za sprovođenje slova, a ne duha Dejtonskog sporazuma, kao što su iz FBiH to pokušavali da urade.

- Rješenja koja su donesena u BiH, prije svega visokih predstavnika, su derogirala ovlašćenja entiteta, što ne ide u prilog Republici Srpskoj i nisu učinili državnu zajednicu BiH boljom, nego su nanijeli štetu entitetima i državnoj zajednici - dodao je Čubrilović.

On je naglasio da bi BiH bila prosperitetnija državna zajednica da se dozvolilo domaćim političarima da imaju više udjela u tumačenju Dejtonskog sporazuma i sprovođenju konkretnih rješenja.

- Ostaje činjenica da se Srpska zalaže za Dejtonski sporazum koji je dugoročno rješenje ukoliko bi se primjenjivao u izvornom obliku, a ne uvođenje novih nadležnosti na nivo BiH što su radili uglavnom stranci. Srpska će se zalagati da vrati neka od ovlašćenja, i nisam nerealan kada ovo kažem, nego svjestan da je to veoma teško, ali se nećemo prestati zalagati za ono što su naše nadležnosti i obaveze - zaključio je Čubrilović.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, mirovni je dogovor kojim je prekinut građanski rat u BiH.

Dan uspostavljanja Dejtonskog sporazuma, 21. novembar, republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.