latinica  ћирилица
20/11/2020 |  12:21 ⇒ 12:22 | Autor: TANЈUG

Palmer: Reformisana BiH biće drugačija

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer komentarisao je Dejtonski sporazum.
Metju Palmer (foto:Screenshot/O2) -
Metju Palmer (foto:Screenshot/O2)

Uoči sutrašnjeg obilježavanja 25-godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH, Palmer je rekao da je taj sporazum doveo do mira, ali da je još mnogo posla na razvoju bolje budućnosti za BiH.

Palmer je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je Dejtonski sporazum bio uspješan u postizanju svog primarnog cilja, u zaustavljanju rata, nasilja i patnje, ali da, kako je rekao, još nije ispunjena vizija BiH integrisane u evropsku porodicu.

Uvjeren je, ističe, da će građani BiH "radeći zajedno moći da ostvare tu viziju kako bi osigurali evropsku budućnost za sebe i svoju djecu".

Upitan da li je Dejton postao prepreka napretku zemlje ili u sadašnjim okvirima postoji značajan prostor za velike i važne reforme Palmer ističe da su reforme ključne.

Prema njegovim riječima, reformisana BiH, koja će se kvalifikovati za članstvo u EU, biće drugačija BiH.

- Sistem mora biti funkcionalniji. Sistem mora biti sposobniji za isporuku roba i usluga građanima Bosne i Hercegovine. I sistem mora da smatra odgovornim rukovodstvo. To mora biti transparentno - rekao je Palmer, koji smatra da politički lideri moraju da shvate da im interes mora biti nastavak reformi koje su neophodne da bi Bosna bila uspješna.

- To je izazov, zar ne? Јer ono o čemu zapravo govorimo je politička volja. Na kraju, na građanima Bosne i Hercegovine je da odgovornim smatraju svoje lidere, da izraze svoje želje, ambicije, očekivanja i u onoj mjeri u kojoj lideri ne uspijevaju ispuniti ta očekivanja da ih pozivaju na odgovornost, uključujući posebno na izborima. To je suština demokratske prakse - rekao je Palmer.

Osvrnuvši se na još uvijek nezvanične rezultate lokalnih izbora u BiH, posebno za Banjaluku i Sarajevo, Palmer kaže da oni ukazuju da su građani poželjeli da vide promjenu.