latinica  ћирилица
20/11/2020 |  12:24 ⇒ 12:26 | Autor: SRNA

Princ Filip: Čuvaćemo patrijarhov zavjet - Kosovo i sloga

Princ Filip Karađorđević izjavio je, povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, da će biti čuvan njegov zavjet - ne zaboraviti Kosovo i truditi se da srpski narod bude jedinstven i složan.
Patrijarh Irinej i princ Filip Karađorđević - Foto: RTRS
Patrijarh Irinej i princ Filip KarađorđevićFoto: RTRS

- Težak i sumoran dan za našu crkvu i naš narod. Naš patrijarh bio je veliki trudbenik, požrtvovan i odgovoran pastir, dobar čovjek i veliki rodoljub. U teškim i turbulentnim vremenima u kojima živimo, patrijarh Irinej pokazivao nam je put mira, pravde i ljubavi - naveo je princ Filip.

On je istakao da je odlazak patrijarha veliki gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod, ali i veliki gubitak za njegovu porodicu.

- U godinama za nama, postali smo dobri prijatelji - vjenčao je moju suprugu i mene, krstio je mog sina, na njegove molbe i njegovim blagoslovom odlučio sam da se sa suprugom i sinom definitivno doselim u Srbiju - naveo je princ Filp.

Princ dodaje da je patrijarh Irinej bio prvi koji im je poželio dobrodošlicu po doseljenju u Beograd, te da ga je podržavao i savjetovao,

- Zahvalan sam Bogu što sam posljednjih mjeseci dosta vremena proveo kraj njega. Pamtiću svaku riječ, svaki savjet, svaku njegovu priču, posebno priče o Kosovu i Metohiji, koje je toliko volio i zbog našeg naroda na Kosovu beskrajno brinuo i patio - naveo je princ Filip.