latinica  ћирилица
20/11/2020 |  12:38 ⇒ 12:43 | Autor: SRNA

Petković: Patrijarh Irinej Srbima na Kosmetu bio i podstrek i utjeha

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je upokojenje Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja tužan trenutak za cijeli pravoslavni svijet i srpski rod, posebno za Srbe na Kosovu i Metohiji, kojima je patrijarh Irinej bio i podstrek i utjeha.
Petar Petković - Foto: Facebook
Petar PetkovićFoto: Facebook

Petković je podsjetio da je patrijarh Irinej sudbinu Srba na Kosovu i Metohiji dijelio i kao učenik, a kasnije kao profesor i rektor Prizrenske bogoslovije, pa sve do današnjih dana, snažno i duboko brinući o svakom Srbinu u južnoj pokrajini, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

- Neka bi dao Bog da nam, u trenucima neizmjerne žalosti za upokojenim patrijarhom, njegov život, oličen u blagorodnom i samopožrtvovanom služenju Crkvi i narodu, budu utjeha i nadahnuće da naše napore usmjerimo na očuvanje ljubavi i mira, svuda gdje nas ima, a posebno na našem stradalnom Kosovu i Metohiji - naveo je Petković.

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej /Gavrilović/ upokojio se jutros u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu.