latinica  ћирилица
20/11/2020 |  12:40 ⇒ 12:41 | Autor: SRNA

Povrat dijela njemačke putarine za kamione iz BiH

Spoljnotrgovinska komora BiH obavještava prevozničke kompanije da mogu tražiti od Vlade Njemačke povrat dijela plaćene njemačke putarine za kamione, te da je 31. decembar krajnji rok za podnošenje zahtjeva za njen povrat za 2017. godinu.
Kamioni na granici (foto:072info) -
Kamioni na granici (foto:072info)

Međunarodna unija drumskog prevoza iz Ženeve obavijestila je Spoljnotrgovinsku komoru da je Evropski sud pravde krajem oktobra presudio da nivo njemačke putarine /Lkw-Maut/ krši evropski zakon.

Prema EU direktivi, prilikom izračunavanja putarine za kamione, mogu se uključiti samo infrastrukturni troškovi, dok je Njemačka savezna Vlada uključila i troškove saobraćajne policije.

- Iz tih razloga, iznos njemačke putarine za kamione suprotan je evropskom zakonu - saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore i dodaje da su firme koje se bave prevozom, a čiji su se kamioni kretali njemačkim putevima, a koje podliježu Lkv-Mautu, u prethodnim godinama preplatile oko nekoliko stotina miliona evra prekomjerne putarine.

Prema trenutnim informacijama, procjenjuje se da ti troškovi iznose najmanje četiri odsto plaćene putarine, a moguće je da postoje potraživanja i u većem procentu.

U saopštenju je navedeno da je rok zastarijevanja ovih zahtjeva za naknadu štete, odnosno povrat dijela putarine tri godine, tako da kompanije više ne mogu ponovno zatražiti povrat dijela putarine koje su platile prije 2017. godine, osim ako već ranije nisu podnijele takve zahtjeve.

Kod podnošenja zahtjeva za povrat dijela putarine moguće je odabrati jednu od tri mogućnosti, a više informacija o tome može se naći na veb-stranici Spoljnotrgovinske komore.