latinica  ћирилица
20/11/2020 |  13:08 ⇒ 13:09 | Autor: B92

Serija o "čudu od djeteta" najgledanija na Netfliksu

"Damin gambit" (Queen's Gambit), bavi se životnim putovanjem jedne mlade šahistkinje. Možda na prvi pogled ne zvuči pretjerano zanimljivo, ali nije bez razloga najgledanija na striming platformi Netfliks.
Serija "Damin gambit" (Foto: Netflix) -
Serija "Damin gambit" (Foto: Netflix)

Inače, serija je snimljena po romanu Valtera Trevisa, i pripovijeda priču o vrtoglavom usponu "čuda od djeteta", šahitskinje Elizabet Harmon, u sam vrh ove igre "rezervisane", prije svega, za muškarce.

Anja Tejlor DŽoj, glumica koja tumači lik Bet Harmon, dobila je mnoge pozitivne kritike zbog načina na koji je odglumila u ovoj seriji, a možda je još važnije što su se među impresioniranima našli šahisti iz stvarnog života.

Tako je, na primjer, francuski velemajstor Entoni Virig rekao da je ova serija "nešto najbolje što je ikada odgledao o šahu", a slično misli i Bahar Kuatli, predsjednik francuskog šahovskog saveza, prenosi Indeks.

Ovo ne bi trebalo da nas čudi toliko, s obzirom na to da se "tajna uspjeha" vjerovatno krije u stručnim savjetnicima - to su bili bivši svjetski prvak i jedan od najboljih šahista u istoriji Gari Kasparov, kao i Brus Pandolfini, koji se smatra najboljim američkim učiteljem šaha.

Lik Bet Harmon, inače, jdelimično je inspirisan Bobijem Fišerom, američkim čudom od djeteta koji je postao svjetski prvak 1972. godine u "meču vijeka" sa sovjetskim šahistom Borisom Spaskim održanim usred Hladnog rata.