latinica  ћирилица
20/11/2020 |  13:09 ⇒ 13:11 | Autor: SRNA

Brnabić: Patrijarh Irinej simbol duhovnog jedinstva i sloge

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, te da je u najtežim trenucima uvijek bio uz narod i vjernike.
Ana Brnabić (foto:atvbl.com) -
Ana Brnabić (foto:atvbl.com)

Brnabićeva je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom arhijerejskom sinodu izrazila najdublje saučešće povodom smrti patrijarska srpskog, saopšteno je iz Vlade Srbije.

- U ime Vlade Srbije i svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća sveštenstvu i vernicima SPC povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja - navela je Brnabićeva u telegramu saučešća.

Ona je napomenula da je patrijarh Irinej bio veliki borac za državne i nacionalne interese.

- Napustio nas je čovek koji je bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, koji je u najtežim trenucima uvek bio uz narod i vernike. Ostaće u našim mislima i srcu kao patrijarh duboke vere i veliki ispovednik pravoslavlja, veliki borac za državne i nacionalne interese i čuvar hrišćanske vere i tradicije - navela je Brnabićeva.

Ona je ukazala i na duhovnu snagu i mudrost patrijarha Irineja.

- Nedostajaće nam njegova duhovna snaga, smirenost i mudrost koja je svima nama davala snažan podstrek u onome što radimo za našu zemlju i sve građane Srbije - dodala je Brnabićeva.

Predsjednik Vlade Srbije odala je počast patrijarhu Irineju.

- U danima koji dolaze nadam se da ćemo svi zajedno naći snage i vere da nastavimo snažno da se borimo za bolje sutra naše zemlje. Neka mu je večna slava - navela je Brnabićeva.

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej /Gavrilović/ upokojio se jutros u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu.