latinica  ћирилица
20/11/2020 |  13:24 ⇒ 13:26 | Autor: SRNA

Mastilović: Bez Dejtona nema ni BiH

Istoričar Draga Mastilović rekao je da bez Dejtonskog mirovnog sporazuma nema ni BiH i da je preduslov bilo kakve izmjene dejtonskog Ustava BiH konsenzus tri naroda, što je veoma teško postići zbog upornog odbijanja bošnjačke političke elite da se odrekne ratnih ciljeva, odnosno pretvaranja BiH u unitarnu i dominanto islamsku državu.
Draga Mastilović - Foto: SRNA
Draga MastilovićFoto: SRNA

Mastilović je izjavio Srni povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma da taj dokument dvije i po decenije i dalje ima funkciju koju je imao kada je potpisan i da čuva mir na prostoru BiH, ali i daje ustavnu osnovu funkcionisanja ove zemlje.

Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum je u prethodnih 25 godina prolazio kroz brojna iskušenja pokušajima da se jednostranim tumačenjima, posebno visokih predstavnika, tiho revidira u pravcu unitarizacije BiH, po pravilu oduzimanjem nadležnosti Republici Srpskoj.

- Danas, kao i u prethodnom periodu, najveću opasnost po dejtonsku BiH i mir na ovim prostorima, predstavlja činjenica da se političko Sarajevo nikada nije odreklo svojih ratnih ciljeva, niti se pomirilo sa činjenicom da je BiH državna zajednica dva entiteta i tri naroda", istakao je Mastilović, koji je i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je ocijenio da je insistiranje bošnjačke političke i intelektualne elite na građanskoj državi BiH, bez entiteta i nacionalnih konstitutivnih prava sva tri naroda, "iza čega se u suštini kriju ciljevi `Islamske deklaracije` Alije Izetbegovića - i danas najdirektniji atak na Dejtonski sporazum, ali i na državu BiH".

Mastilović je poručio da će izmjena dejtonskog Ustava BiH biti moguća tek kada većina bošnjačkih političara prihvati realnost dejtonske BiH kao kategorije koja omogućava opstanak te države i suživot naroda na tom prostoru.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, predstavlja mirovni dogovor kojim je 1995. godine prekinut građanski rat u BiH.

Dan uspostavljanja Dejtonskog sporazuma, 21. novembar, republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.