latinica  ћирилица
20/11/2020 |  13:44 ⇒ 13:45 | Autor: RTS

FIFA podržala reformu ženskog fudbala

Međunarodna fudbalska federacija podržala je predložene reforme za zaštitu fudbalerki i trenera.

Među reformama u ženskom fudbalu neke su ključne mjere, poput obaveznog porodiljskog odsustva od 14 nedjelja, tokom kog će fudbalerke primiti finansijsku naknadu u iznosu od dvije trećine svoje plate prema trenutnom ugovoru.

- Nakon nedavnog fenomenalnog rasta i neviđenog uspjeha Svjetskog prvenstva u Francuskoj, ženski fudbal ulazi u sljedeću fazu razvoja. Moramo usvojiti regulatorni okvir koji je primjeren i prilagođen potrebama ženskog fudbala - rekao je Đani Infantino, predsjednik Fifa.

Između ostalog, nakon povratka na posao, klubovi moraju da ponovo angažuju igračice i da im pruže odgovarajuću medicinsku i fizičku podršku.

- Nijedna igračica ne smije biti u nepovoljnom položaju zbog trudnoće, a reforme će takođe pružiti vežu zaštitu pri zapošljavanju žena u fudbalu - navodi Fifa i dodaje da su odobrena nova pravila za bolju zaštitu položaja fudbalskih trenera.

- Treneri imaju jednu od vitalnih ulogu u fudbal, ali u istoriji su ostali izvan fudbalskog regulatornog okvira. Morali smo da uklonimo tu prazninu i da prepoznamo ključnu ulogu koju imaju - rekao je Infantino.

Nova pravila sada postavljaju minimalne standarde za trenerske ugovore i pružaju veću jasnoću o sadržaju ugovora o radu.