latinica  ћирилица
20/11/2020 |  13:55 ⇒ 14:53 | Autor: SRNA

Žunić: Dejton jasno kaže - BiH nema imovinu

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštni Republike Srpske Igor Žunić konstatovao je da BiH nema imovinu i ukazao da to jasno piše u Ustav BiH, odnosno Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma, u kojem su jasno pobrojane nadležnosti zajedničkih organa BiH, dok sve ostale pripadaju entitetima.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

Na pitanje Srne da prokomentariše kritike koje dolaze iz političkog Sarajeva i pojedinih međunarodnih organizacija u vezi sa realizacijom Projekta HES "Gornja Drina" koju su potpisali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, Žunić je podsjetio da je Ustavni sud 2012. godine ispitivao da li je Republika Srpska imala ustavnu nadležnost da donese Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja.

- Predmetnim zakonom jasno je utvrđeno da rijeke Sava i Drina teku kroz Republiku Srpsku. Međutim, nesporno je da te dvije rijeke čine dio državne granice prema Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, a ujedno su i međunarodne plovne rijeke. Predmetni zakon, ustanovljava isključivu nadležnost Republike Srpske nad pitanjima unutrašnje plovidbe na svim vodenim tokovima u Republici Srpskoj, uključujući i rijeku Savu i rijeku Drinu, bez obzira na to što su te rijeke dio državne granice i istovremeno su i međunarodne plovne rijeke - pojasnio je Žunić.

Takođe, podsjetio je Žunić, i Zakon o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske u skladu je sa Ustavom Republike Srpske i Republika je nadležna za uređenje oblasti korišćenja unutrašnjih voda i obala njenih unutrašnjih voda, kao i bezbjednost plovidbe na ovim vodama.

- Ako ćemo čitati Dejton onako kako piše, BiH je nadležna za vanjsku politiku, vanjskotrgovinsku, carinsku, monetarnu politiku, finansiranje institucija i međunarodnih obaveza BiH, politiku i regulisanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila, provođenje međunarodnih i međuentitetskih krivičnopravnih propisa, uključujući i odnose sa Interpolom, uspostavljanje i funkcionisanje zajedničkih i međunarodnih komunikacijskih sredstava, regulisanje međuentitetskog transporta i kontrola vazdušnog saobraćaja, tako da svi napadi i kritike koji dolaze iz Sarajeva su klasični politički marketing bošnjačkih stranaka - istakao je Žunić.

On je ponovio da je u skladu sa Ustavom Republike Srpske, Srpska nadležna za uređenje oblasti korišćenja unutrašnjih voda i obala unutrašnjih voda Republike za plovidbu, kao i bezbjednost plovidbe na ovim vodama.