latinica  ћирилица
20/11/2020 |  14:04 ⇒ 14:05 | Autor: RTS

Vučić: Danas tuguje Srbija i cijelo srpstvo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.
Vučić sa patrijarhom Irinejom (arhiv) - Foto: TANЈUG
Vučić sa patrijarhom Irinejom (arhiv)Foto: TANЈUG

- U ime građana Republike Srbije, kao i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja. Danas tuguje Srbija i cijelo srpstvo. Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovjek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovjek kakvi bismo svi voljeli da budemo i onakav kako nas naša vjera uči da budemo - navodi se u telegramu saučešća.

Prema Vučićevim riječima, samo veliki narodi mogu da daju velike ljude. Veliki se rode i žive u svom narodu, nikad viši od njega i u svemu pokorni njegovom dobru i napretku.

- Veliki ljudi ne gospodare, oni služe. Njihov izbor nije bilo koja strana nego cijeli narod. Oni su strpljivi na sumnje, smireni u napetosti i mirotvorni u svakoj podjeli i razlici. Spori na riječi i brzi u dobroti. I kada ih ne vidimo, znamo da su tu, osjećamo snagu njihove pripadnosti svome rodu, otadžbini i svojoj vjeri - rekao je predsjednik Srbije.

Naš srpski narod je imao velike patrijarhe i ljude, a patrijarh Irinej je bio jedan od njih, kaže Vučić. 

- Onakav kakvog je tražilo ovo vrijeme i kakvog je želio naš narod. Zato je, nošen poštovanjem svoga naroda, i on bivao svakim danom sve veći, sve bliži i sve miliji svakom našem domaćinu, svakoj Srpkinji i Srbinu, ma gdje živeli - navodi se u telegramu.

Ističe da je patrijarh Irinej bio veliki čovjek srpske crkve, pravoslavlja i našeg srpskog naroda.

- Naš narod može da bude ponosan na takvog duhovnog pastira, kao što je on uvijek bio ponosan na svoj narod i svoju Crkvu. Bog da mu dušu prosti i da njegovoj duši rajsko naselje - navodi se u telegramu.