latinica  ћирилица
20/11/2020 |  15:09 ⇒ 16:33 | Autor: SRNA

Ivancov: Dejton otvorio put za dugoročna rješenja

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je Srni da prije 25 godina Dejtonski mirovni sporazum nije samo zaustavio oružani sukob, već je otvorio put za dugoročna rješenja koja uzimaju u obzir interese svih strana.
Petar Ivancov - Foto: SRNA
Petar IvancovFoto: SRNA

- Njime su uspostavljeni mir i bezbjednost u BiH i regionu u cjelini, postavljeni temelji stabilnog političkog, ekonomskog i socijalnog razvoja BiH kao suverene i nezavisne države - rekao je Ivancov povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ruski ambasador je naglasio da je Dejtonski sporazum odredio osobine unutrašnjeg uređenja zemlje, ustavni status dva entiteta, raspodjelu punomoći među različitim nivoima vlasti, garantovao ravnopravnost tri konstitutivna naroda, te uspostavio efikasne mehanizme za sprovođenje njihovih prava, uključujući mehanizam za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

- Dejtonski sporazum uzima u obzir jedinstveni multietnički i multikonfesionalni sastav BiH i definiše jasne principe njenog funkcionisanja. Nakon 25 godina Dejton je potvrdio održivost i funkcionalnost administrativne organizacije BiH, te obezbijedio balans interesa svih i svakog, doprinio uspostavljanju saradnje između svih nivoa vlasti - rekao je Ivancov.

Ruski ambasador je ukazao da, iako nije nimalo jednostavna, dejtonska državna struktura je apsolutno izvodljiva i održiva, te je Dejtonski mirovni sporazum temelj za dalje uspješno postojanje BiH.

- Prije 25 godina Ruska Federacija je postala garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. I danas smo, kao i tada, zainteresovani za uspješan održiv razvoj BiH kao potpuno samostalne i nezavisne države, bez vanjskog starateljstva - dodao je ambasador Ivancov.

On je naglasio da se Ruska Federacija zalaže za striktno poštovanje svih normi i principa međunarodnog prava koji leže u osnovi Dejtonskog sporazuma.

- Polazimo od pretpostavke da bilo kakve eventualne promjene u njemu mogu biti jedino rezultat konsenzusa između tri konstitutivna naroda i dva entiteta - dodao je Ivancov.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, mirovni je dogovor kojim je prekinut građanski rat u BiH.

Dan uspostavljanja Dejtonskog sporazuma, 21. novembar, republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.