latinica  ћирилица
20/11/2020 |  15:20 ⇒ 15:25 | Autor: SRNA

Mandić: Patrijarh Irinej nepokolebljivo branio pravoslavnu vjeru

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je da je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej bio veliki duhovnik i podvižnik, nepokolebljivi branič pravoslavne vjere, brižni pastir i predvodnik, veliki čovjek i Srbin.
Andrija Mandić - Foto: RTRS
Andrija MandićFoto: RTRS

U telegramu saučešća Svetom arhijerejskom saboru, srpskom narodu i vjernicima SPC, Mandić je naveo je patrijarh Irinej bez odmora i umora radio na učvršćivanju jedinstva Crkve i odbrani nacionalnog i duhovnog identiteta i jedinstva srpskog naroda.

- Bila je čast privilegija hodati ljudskim i duhovnim pravcem koji je on trasirao. Njegov blagoslov i potpora u trenutku kada se činilo da je sve potonulo i izgubljeno bili su nam podstrek za odlučan otpor progonu i ponižavanju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori - naveo je Mandić.

On je naveo da je patrijah Irinej bdio nad najvećom ranom srpskog naroda ovoga vijeka - Kosovom, ni za trenutak ne zaboravljajući ni sve ostale srpske duhovne enklave od Australije, Afrike i obje Amerike.

Mandić je istakao da je patrijarh Irinej dobro znao da će dolazeći na sahranu blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija rizikovati svoj ovozemaljski život.

- Ali, on je bio jedan od onih ljudi koji su istinski vjerovali u život vječni i kod njih ta vrsta straha od gubitka ovozemaljskog života nije postojala, jer su se oni odavno opredijelili za Carstvo nebesko - navodi Mandić.

On dodaje da je bila velika čast lično poznavati patrijarha Irineja, a još viša privilegija biti pod njegovim blagoslovom u odsudnim borbama koje su vođene za opstanak srpskog naroda i Crkve u Crnoj Gori.

- U ove dane velikih gubitaka i velike tuge srpskog naroda, amaneti i blagoslovi dvojice velikih pastira obavezuju na još veće jedinstvo i snažniji otpor pokušajima da se obezvrijedi doprinos koji je srpski narod dao uspostavljanju i istorijskom trajanju Crne Gore i da se izgura na marginu političke scene - navodi Mandić.