latinica  ћирилица
20/11/2020 |  15:52 ⇒ 21:21 | Autor: RTRS

Srpska i Federacija BiH za Koridor 5C zajedničkim projektom (VIDEO)

Republika Srpska i Federacija BiH izaći će pred međunarodne finansijere sa zajedničkim projektom izgradanje Koridora 5C, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković, nakon sastanka sa federalnim kolegom Fadilom Novalićem. Na sastanku je istaknuto opredjeljenje za tješnju saradnju, posebno u zdravstvu i ekonomiji.
Sastanak Novalić - Višković (Foto: Vlada Srpske) - Foto: Twitter
Sastanak Novalić - Višković (Foto: Vlada Srpske)Foto: Twitter

Kritike inostranih finansijskih institucija da se Srpska i FBiH na tržištu kapitala pojavljuju sa malim, isparčanim projektima na koje se ne mogu prijaviti velike evropske i svjetske kompanije, bile su polazna tačka. Koridor 5C zato će biti zajednički projekat, vrijedan više od 800 miliona evra, sa kojim će Srpska i Federacija tražiti finansijere i izvođače radova.

- Јedan dio Koridora 5C - faza tri i četiri - ide kroz Republiku Srpsku u dužini od 30 kilometara. Isto tako imamo i u FBiH od Zenice na ovamo i dogovorili smo se da to kandidujemo kao zajednički projekat - istakao je presjednik Vlade Republike Srpske.

Zajednička tema dva eniteta je i harmonizovanje mjera kojima je cilj očuvanje radnih mjesta, zaštita domaće proizvodnje, pomoć sektorima pogođenim pandemijom. Pad javnih prihoda u FBiH i Srpskoj, kako je istaknuto, nije prevelik, pa ni isplata plata, penzija i socijalnih davanja nije ugrožena.

- Međutim, nismo sigurni da ćemo moći održati takav relativni mir u pogledu i zdravstva i ekonomije u narednom periodu. Zato smo se sastali, ne samo da razgovaramo o mjerama, nego i o mogućim sigurnosnim elementima ukoliko dođe do eskalacije čitavog slučaja bilo u zdravstvenom ili ekonomskom smislu - rekao je Novalić.

Istaknuto je da je, nakon dvije godine blokade, nedavno usaglašpen način podjele oko 180 miliona KM sa računa Elektroprenosa BiH. Krajem mjeseca biće održana sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje na kojoj bi trebalo da bude potvrđen dogovor od podjeli 120 miliona KM prikupljenih od akciza na gorivo.

Povezane vijesti:

Višković: Riješeno mnoštvo pitanja