latinica  ћирилица
20/11/2020 |  16:19 ⇒ 16:19 | Autor: SRNA

Brčko: Od nedjelje policijski čas

Na području Brčko distrikta se od nedjelje, 22. novembra, u 22.00 časa uvodi policijski čas, a na snagu stupa i naredba Kriznog štaba o obustavi rada škola, kladionica, ugostiteljaskih objekata i javnog prevoza, rekao je šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi distrikta Akif Pezerović.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Pezerović je na konferenciji za medije rekao da će policijski čas trajati do 5.00 časova ujutro, te da se naredba o obustavi rada odnosi i na teretane i fitnes-centre.

On je istakao da će biti zatvorene i područne ambulante, te da se uvodi poseban režim rada u Јavnoj zdrvastvenoj ustanovi "Zdravstveni centar Brčko".

- Zabranjuju su svi oblici javnog okupljanja, uključujući i veća okupljanja u privatnim objektima. Rad u javnim ustanovama će biti organizovan tako da se izbjegne prisustvo većeg broja lica na radom mjestu. Ograničava se prisustvo na saharana i dženazama do 30 lica - pojasnio je Pezerović.

On je dodao da je vjerskim predstavnicima preoporučeno da vjerske obrede održavaju kao što je to bilo u martu i aprilu.

- Direktor Direkcije za finansije se zadužuje da napravi plan obeštećenja lica koja po ovoj naredbi neće moći da rade - naveo je Pezerović.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je tačna informacija da nema dovoljno testova, on je rekao da to nije tačno, te da testova ima i da se nabavljaju sukcesivno.

Direktor Bolnice u Brčkom Dušan Stokić rekao je da je epidemiološka situacija u distriktu zabrinjavajuća, te da su bolnički kapaciteti popunjeni.

- Angažovali smo sve što smo imali od ljudskih resursa, ali sistem je na ivici pucanja. Više od polovine bolničkih kapaciteta smo pretvorili u kovid odjeljenje - poručio je Stokić i pozvao građane da se pridržavaju propisanih mjera zaštite.

Stokić očekuje da se uz pridržavanje svih mjera i naredbi Kriznog štaba epidemiološka situacija u distriktu poboljša u narednih 20 do 30 dana.