latinica  ћирилица
20/11/2020 |  16:25 ⇒ 16:33 | Autor: SRNA

Budva i Berane žale za srpskim patrijarhom Irinejom

Lokalne vlasti u Budvi i Beranama proglasile su Dan žalosti povodom upokojenja srpskog patrijarha Irineja.

Predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević proglasio je Dan žalosti u ponedjeljak, 23. novembra, zbog smrti patrijarha SPC Irineja.

Dan žalosti se obilježava isticanjem zastave na pola koplja na zgradi opštine, javnim ustanovama koje je osnovala opština, objektima mjesnih zajednica.

- Elektronski i drugi mediji, organizatori javnih programa i sadržaja dužni su da svoje programe i sadržaje prilagode Danu žalosti. Za vrijeme Dana žalosti zabranjeno je emitovanje muzike, odnosno održavanje programa zabavnog sadržaja na javnim mjestima. Lokalni javni emiter RTV Budva će svoj program prilagoditi obilježavanju Dana žalosti na način što će emitovati program koji po svojoj prirodi odgovara obilježavanju ovog dana - navodi se u odluci.

I lokalna vlast u Beranama proglasila je Dan žalosti povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić rekao je da je to još jedan veliki gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu, nakon nedavne smrti Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Šćekić ističe da je imao čast i privilegiju da upoznam patrijarha srpskog Irineja, čija je skromnost i umjerenost izazvala posebno poštovanje, a blagi glas odavao posebnu toplinu i osjećaj bliskosti.

- Njegoševska i svetosavska Crna Gora živjeće vječno, čuvaće sjećanje na svoje blagopočivše svete patrijarhe, mitropolite i vladike, i davaće patrijarhe za tron Svetog Save i očuvanje našeg imena i bića - dodao je Šćekić.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej /90/ upokojio se jutros od posljedica virusa korona, a biće sahranjen u nedjelju, 22. novembra, u kripti Hrama Svetog Save.

Zbog upokojenja patrijarha srpskog u Srbiji i Republici Srpskoj od danas je proglašena trodnevna žalost.