latinica  ћирилица
20/11/2020 |  16:40 ⇒ 16:40 | Autor: SRNA

Bećković: Otišla su dva stuba SPC, ali je ostao treći - nevidljivi

Akademik Matija Bećković izjavio je da su se upokojenjima Njegove svetosti patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija skršila dva stuba nosača Srpske pravoslavne crkve, ali da je, kao i kroz vijekove, ostao onaj treći - nevidljivi.
Matija Bećković (foto: Sputnik / Dejan Simić) -
Matija Bećković (foto: Sputnik / Dejan Simić)

On ističe da se time SPC "zaljuljala i našla na velikom iskušenju, pored iskušenja u kojima se našlo i cijelo pravoslavlje".

- Kao što je to bilo u prošlosti, tako će i sada ona nevidljiva ruka koja ju je kroz vijekove vodila, taj nesalomivi stub držač, obezbijediti njenu vječnost - rekao je Bećković.

On je ocijenio da je do upokojenja patrijarha Irineja došlo u teškim vremenima u kojima, uz srpski narod, strada i SPC i njeni arhijereji.

Bećković je podsjetio da je do upokojenja patrijarha Irineja došlo ubrzo poslije upokojenja valjevskog episkopa Milutina i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

- U neredovnim, tragičnim vremenima u kojima živi današnji svijet, živi i srpski narod, a sa srpskim narodom stradava i SPC i njeni vjernici - rekao je Bećković.