latinica  ћирилица
20/11/2020 |  17:19 ⇒ 17:19 | Autor: SRNA

Intervencionizam međunarodne zajednice je kontraproduktivan

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da sprovođenje Dejtonskog sporazuma nije dovelo do očekivanog međusobnog razumijevanja u BiH, jer je intervencionizam međunarodne zajednice i bivših visokih predstavnika u BiH bio kontraproduktivan.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Razočaravajuće je nizak nivo međusobog razumijevanja i razmjene mišljenja s ciljem postizanja nečijeg zajedničkog dobra. Smatram da je preskočena određena faza povjerenja, kao i da je intervencionizam međunarodne zajednice i bivših visokih predstavnika u BiH bio kontraproduktivan pa je, navodno, izgledalo da je BiH kao nešto napredovala - rekla je Cvijanović.

Ona je izrazila žaljenje što su apetite "političkog Sarajeva" sve prošlo vrijeme bespoštedno prihvatali i podržavali predstavnici međunarodne zajednice i međunarodnog faktora.

Prema njenim riječima, mir je neupitan dio suživota.

- Najbolji dio Dejtona svakako su mir, bezbjednost i stabilnost na ovim prostorima, o čemu sve vrijeme treba da vode računa i politički subjekti i građani - poručila je Cvijanović.

Cvijanovićeva je za BHT rekla da Republika Srpska ne prihvata da joj neko nameće rješenja "na mišiće", kao i da je neko poredi sa stanjem u Federaciji BiH, gdje ne mogu da se dogovore ni oko formiranje vlasti, ni oko izmjena Izbornog zakona.

- Јa želim da BiH uspije, ali nisam sigurna da je ovaj recept za BiH dobar, jer naš put jeste da se prirodno krećemo, da jedni drugima ne smetamo, i da budemo prijatelji - navela je ona.

Cvijanović je istakla da je sadašnje stanje teret za sve u BiH.

Prema njenim riječima, da se BiH pridržavala izvornog Dejtona, danas bi ova zemlja imala sređenije, uspješnije i bolje društvo, u kojem bi bilo "više sluha za jedne, druge i treće".

- Političko Sarajevo je to koje umanjuje značaj BiH jer uvijek nekoga sa strane pita šta treba da radi. Formula bi trebalo bude da se svi u BiH pridržavaju ustavnih nadležnosti i da ne gubimo vrijeme kako neke nadležnosti navodno treba sa entiteta prenijeti na BiH - istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da politički život treba da bude realan.

Predsjednica Republike Srpske potvrdila je da će se i dalje zalagati za jaku, finansijsku stabilnu Srpsku, koja će u fokusu svog razvoja imati prosperitetne lokalne zajednice, s ciljem što efikasnijeg rješavanja njihovih socijalno-ekonomskih problema.

Ona je naglasila da mržnja, koja je ponekad evidentna prema Republici Srpskoj, nema nikakvog smisla, ni uporišta, jer su institucije Srpske odgovorne, kooperativne i funkcionalne.