latinica  ћирилица
20/11/2020 |  17:24 ⇒ 17:25 | Autor: SRNA

Episkop Јoanikije: Umnožiti molitve za pokoj duše patrijarha Irineja

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije je, povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha Irineja, pozvao sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da umnože molitve za pokoj duše.
Episkop Јoanikije  (Foto:in4s.net) -
Episkop Јoanikije (Foto:in4s.net)

Vladika Јoanikije naveo je da je do dana sahrane blagosiljano pominjanje patrijarha Irineja na jutarnjoj i večernjoj službi, te proiznošenje zaupokojene jektenije na liturgiji.

Blagosiljano je i vršenje malog pomena po okončanju jutarnje i večernje službe, a na liturgiji, poslije zaamvone molitve, zvonjenje zvona na svim sabornim hramovima i manastirima u 10.00, 12.00 i 14.00 časova.

- Neka Gospod, dušu od nas novopredstavljenog sluge svoga svetopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, nastani u Avraamovom naručju, sa pravednima pribroji i daruje mu vječan spomen - saopštio je episkop Јoanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u 90. godini u Vojnoj kovid bolnici Karaburma u Beogradu od posljedica virusa korona. Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedjelju, 22. novembra, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.