latinica  ћирилица
20/11/2020 |  17:26 ⇒ 17:28 | Autor: SRNA

Vaseljenski patrijarh: Srbi da budu ponosni na patrijarha Irineja

Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je da srpski narod treba uvijek da bude ponosan na sve što je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej učinio za svoju svetosavsku crkvu i za ljubav koju je širio širom vaseljene, baš kao pravi pastir.
Patrijarh Vartolomej (foto:rs.sputniknews.com) -
Patrijarh Vartolomej (foto:rs.sputniknews.com)

Patrijarh Vatrolomej je naveo da su se večeras u Vaseljenskoj patrijaršiji pomolili za dušu upokojenog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

- Upravo sam se, na večernjem bogosluženju, koje smo služili u Vaseljenskoj patrijaršiji, pomolio za dušu blaženopočivšeg mi brata i saslužitelja, mudrog duhovnika i duhovnog vođe srpskog naroda, patrijarha Irineja. Kao majka crkva izražavamo saučešće srpskom narodu i SPC, a pisano saučešće sam prije nekoliko trenutaka uputio i Srpskoj patrijaršiji - rekao je patrijarh Vartolomej.

Patrijarh vaseljenski istakao je da je upokojeni patrijarh Irinej pokazivao veliko razumijevanje i ljubav prema svim ljudima, čak i onda kada su izražavali druge i suprotne stavove o pravoslavlju i njegovom srpskom narodu, prenijeli su beogradski mediji.

- Pokazao je širinu i blagodat svakim svojim djelom u životu. Neka mu Gospod podari vječno rajsko naselje i neka se pred prijestolom Gospoda moli za srpski narod i sve pravoslavne hrišćane. Vječan mu spomen - poručio je patrijarh Vartolomej.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u 90. godini u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu od posljedica virusa korona. Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedjelju, 22. novembra, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.