latinica  ћирилица
20/11/2020 |  17:42 ⇒ 17:49 | Autor: SRNA

Potvrđena podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu

Predsjedništvo BiH održalo je danas video-konferenciju sa predstavnicima američke administracije na čelu sa zamjenikom državnog sekretara Stefanom Bajgunom, pomoćnikom državnog sekretara Fil Rikerom i ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom o međusobnoj saradnji, na kojoj je potvrđena podrška Dejtonskom sporazumu.
Predsjedništvo BiH - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Predsjedništvo BiHFoto: www.predsjednistvobih.ba

U toku video-konferencije istaknuto da je 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma izvanredna prilika da se još jednom potvrdi snažna i nedvosmislena podrška Dejtonskom sporazumu, odnosno potpuna privrženost dejtonskim obavezama, te žaljenje što neki međunarodni zvaničnici različito tumače odredbe ovog sporazuma iako su one jasno navedene.

- Ovaj sporazum ostaće upamćen kao sporazum koji je uspostavio osnove političkog sistema u BiH i donio mir - istakao je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je informisao sagovornike iz SAD da je Predsjedništvo BiH usaglasilo zajedničku izjavu povodom 25 godina potpisivanja sporazuma a koja promoviše odluke ovog mirovnog sporazuma.

On je dodao da je vrijeme da se suverenitet vrati BiH, odlaskom visokog predstavnika za BiH i udaljavanjem stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Foto: Predsjedništvo BiH

Ukazano da je očigledno da SAD i BiH treba da nastave sa odgovarajućom saradnjom i danas, i iskazano zadovoljstvo što SAD podržavaju BiH i nadalje, uključujući njeno napredovanje na evropskom putu.

Republika Srpska i BiH ostaju posvećene prijateljstvu i daljoj izgradnji odnosa sa SAD i sagovornik u vezi sa svim pitanjima koja su aktuelna ili koja se pojave u budućoj saradnji.

Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog Sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine od 4. septembra u Vašingtonu.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH čestitatao je SAD na ovom uspješnom angažmanu i ocijenio da je Sporazum iz Vašingtona svakako odlučujući doprinos za sveobuhvatnu normalizaciju između Beograda i Prištine koja se sada očekuje uz posredovanje EU.

Dodik je izrazio interes da se sličan ekonomski pristup SAD, kakav su već primijenile prema Beogradu i Prištini, primijeni i na BiH i ostatak regiona, jer će se na taj način stvoriti uslovi za uspješan ekonomski oporavak BiH i drugih zapadno-balkanskih država od posljedica pandemije virusa korona, kao i za kasniji uspješan razvoj.

- Predsjedavajući Dodik je ponovio svoju podršku uspostavljanju "mini-Šengena" i Regionalne ekonomske oblasti /i izrazio zadovoljstvo zbog podrške koju su SAD već pružile u ovom smislu. Povezanost, odnosno pokroviteljstvo nad 'mini-Šengenom' od SAD stvoriće uslove za njegovo potpuno iskorišćenje u narednom periodu - saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Tokom sastanka razgovarano je i o uspostavljanju "pet ge" mobilne mreže u BiH i regionu,a Dodik je istakao da je činjenica da je "četiri ge" mreža u BiH još u početnoj fazi tako da pitanje o razvoju "pet ge" mreže još nije na vidiku.

On je naglasio da se pitanje "pet ge" mreže ne smije politizovati s ciljem stvaranja uskog kruga, koji isključuje određene zemlje sa posljedicama da negativno utiče na razvoj i fer konkurenciju u oblasti telekomunikacije.

- BiH ima namjeru da stvori otvoren, pošten i nediskriminišući poslovni ambijent za sve telekomunikacijske kompanije - rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što su odnosi sa NATO savezom riješeni 2019. godine i što je Program reformi kao temeljni dokument u ovim odnosima prihvaćen i pozdravljen od Alijanse.

- U ovom smislu, izrazio sam očekivanje da će se Program reformi uspješno sprovesti u vremenu koje dolazi sa osnovnom naznakom da se pitanje članstva u NATO ne prejudicira - naglasio je Dodik.