latinica  ћирилица
20/11/2020 |  18:36 ⇒ 18:41 | Autor: SRNA

Telegrami saučešća povodom upokojenja patrijarha Irineja

Zvaničnici i lideri političkih partija u Crnoj Gori uputili su Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima saučešća povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.
Zastava Crne Gore - Foto: ilustracija
Zastava Crne GoreFoto: ilustracija

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u telegramu je naveo da je sa žaljenjem primio vijest o smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

- Molim vas da moja saosjećanja prenesete i njegovim najbližima - navodi se u Đukanovićevom telegramu upućenom Sinodu SPC.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović istakao je u telegramu da je srpski narod izgubio ne samo svog duhovnog pastira, već veliku i istorijsku ličnost, koja je obilježila "vrlo tešku deceniju" za srpski narod, Crkvu i državu.

- Do posljednjeg svoga daha predano je služio Crkvi i narodu, ne odstupajući ni malo, svjestan da zbog svojih dubokih godina i narušenog zdravlja rizikuje i sopstveni život. To je, nedavno pokazao kada je uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji odlučio da se, zajedno sa braćom arhirijerima i vernim narodom, dostojno oprosti i isprati svoga brata u Hristu i službi - blaženog spomena mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija - navodi se, između ostalog, u telegramu Božovića.

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević istakao je da su srpski narod i SPC ostali bez svog duhovnog poglavara, koji je "smjerno, ali samouvjereno i hrabro nastavljao jevanđeljski put dostojan svojih prethodnika.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević istakao je da je patrijarh Irinej uvijek kada je Srbima u Crnoj Gori bilo najteže, davao duhovnu i moralnu podršku i liderima Srba i srpskom narodu u Crnoj Gori.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Јoković naglasio je da su vjernici u patrijarhu Irineju prepoznavali oličenje hrišćanske blagosti i mudrosti, ističući da je patrijarh u teškim vremenima bio glas razuma, mira i tolerancije, koji je vjerovao u pobjedu dobra nad svim nedaćama.

Iz Ujedinjene Crne Gore istakli su da je patrijarh Irinej bio značajna ličnost crkvene i ukupne nacionalne istorije, neko ko je s velikim životnim iskustvom pripremio SPC za novo vrijeme, drugačijih i ubrzanih izazova.

- Sjećaćemo ga se sa ljubavlju i zahvalnošću jer je u najvećim događajima bio sa nama, mnogo puta boravio u Crnoj Gori i sa divljenjem, ne štedeći najljepše riječi, govorio o duhovnom preporodu naših ljudi i duhovnoj snazi našeg počivšeg mitropolita Amfilohija - naveli su iz Ujedinjene Crne Gore.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u Beogradu, a biće sahranjen u nedjelju, 22. novembra, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.