latinica  ћирилица
20/11/2020 |  18:50 ⇒ 21/11/2020 | 07:58 | Autor: RTRS

Srpska žali za patrijarhom (VIDEO)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej, preminuo je u 91. godini. Patrijarh Irinej preminuo je jutros u 07.07 časova u Vojnoj kovid bolnici Karaburma u Beogradu, u koju je primljen 4. novembra nakon što je tokom redovnog testiranja potvrđeno prisustvo virusa korona.
Patrijarh Irinej - Foto: RTRS
Patrijarh IrinejFoto: RTRS

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedjelju u kripti Hrama Svetog Save.

U Republici Srpskoj Srbiji proglašena je trodnevna žalost.

Povodom smrti patrijarha, saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima Srpske pravoslavne crkve uputili su zvaničnici Srpske, Srbije i regiona.

Sve poruke svode se na jednu - patrijarh Irinej ostavio je dubok trag u srpskom narodu i Crkvi. Njegov odlazak veliki je gubitak za sve, posebno za Republiku Srpsku i narod o kojem je iskreno brinuo.

Patrijarh Irinej i u teškim i izazovnim vremenima pokazivao je put mira, pravde i mudrosti. Bio je čest i rado viđen gost u Republici Srpskoj, uvijek uz svoj narod, sa kojim je dijelio srećne i teške trenutke. Njegov odlazak gubitak je za srpski narod i hrišćanski svijet, navela je u telegramu saučešća predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Sa dubokim žaljenjem i tugom primila sam vijest o smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Odlazak Njegove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, ali i za cijeli hrišćanski svijet - istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je u telegramu saučešća da se Njegova svetost patrijarh Irinej preselio u vječnost odakle će i dalje svojim molitvama paziti na svoj narod.

- Njegovim odlaskom naša Crkva je izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a mi u Republici Srpskoj i velikog prijatelja, koji je sa nama dijelio dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron - naveo je Dodik.

Vlada Republike Srspke proglasila je trodnevnu žalost. Zastave na institucijama Srpske biće spuštene na pola koplja, 20, 21. i 22. novembra. Premijer Radovan Višković rekao je da je patrijarh Irinej dobrotom i smirenošću propagirao mir.

- Veliki gubitak za Crkvu, srpski narod u cijelini. Poznavajući lično gospodina Irineja , znam da je svojom smirenošću, dobrotom plijenio i da je cijelo vrijeme propagirao mir, napredak i što bolji život - naglasio je Višković.

Gubitak duhovnog oca Srba unosi tugu u srca svih pravoslavnih vjernika rekao je predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović. Naveo je da je patrijarh Irinej brinuo o Republici Srpskoj i njenom narodu.

- Patrijarh je bio vezan za naše prostore u Republici Srpskoj i BiH, bio je naklonjen ovdje u svim situacijama srpskom narodu - rekao je Čubrilović.

U telegramu saučešća direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović istakao je da će patrijarhov blagi lik i mudre jevanđeljske pouke ostati posebno urezani u srcima vjerujućeg naroda Republike Srpske koju je iskreno volio i često posjećivao. Telegrame saučešća uputili su i brojni predstavnici institucija i čelnici političkih partija iz Srpske.

Povezane vijesti:

Preminuo patrijarh srpski Irinej

Trodnevna žalost u Srbiji i Srpskoj

SPC: Patrijarh se upokojio jutros

Najvažnije poruke blaženopočivšeg patrijarha

Dodik: Smrću patrijarha Irineja izgubili smo istinskog pastira

Cvijanović: Odlazak njegove svetosti - gubitak za srpski narod i hrišćanski svijet

Višković: Srpska će vječno pamtiti dobročinstva i pažnju patrijarha Irineja

Čubrilović: Patrijarh Irinej iskreno i predano služio Bogu, Crkvi i narodu

IZ ČASA U ČAS: Preminuo patrijarh Irinej; Sahrana u nedjelju u Hramu Svetog Save

Patrijarh Irinej: Republika Srpska je srpska država

Suze patrijarha Irineja - Prvi i posljednji put plakao je na Kosmetu

Sahrana patrijarha u nedjelju; U 09.00 sveta liturgija

U Srpskoj trodnevna žalost

U nedjelju Dan žalosti u Brčkom

Trodnevna žalost u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu