latinica  ћирилица
20/11/2020 |  18:52 ⇒ 23:00 | Autor: RTRS

Najvažnije poruke blaženopočivšeg patrijarha (VIDEO)

Blaženopočivši patrijarh Irinej često je posjećivao Republiku Srpsku, gdje je dočekivan kao istinski duhovni vođa cjelokupnog srpskog naroda. Patrijarh je bdio i nad Kosovom i Metohijom i nad Crnom Gorom, čuvajući duhovno jedinstvo srpskog naroda.
Patrijarh Irinej -
Patrijarh Irinej

Poruke blaženopočivšeg patrijarha o jedinstvu srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj predstavljaju duhovno zavještanje Njegove svetosti.

- Nije bitno da li smo u jednoj ili dvije države, ali je bitno da kao narod imamo ista osjećanja, držimo se kulturnih, istorijskih i drugih veza. To je želja Srba u Srbiji i Republici Srpskoj - pričao je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej.

Upokojeni patrijarh često je citirao riječi iz Јevanđelja, "Nosite bremena jedan drugoga i tako ćete ispuniti Zakon Hristov", poručujući našoj, ali i generacijama koje dolaze, da ćemo srpsko duhovno i nacionalno jedinstvo potvrditi tako što ćemo brinuti jedni o drugima.

- Da smo zajedno, da smo upoznati sa onim što se dešava u Srbiji i sa onim što se dešava u Republici Srpskoj, i da jedni drugima u najvećoj mogućoj mjeri pružamo pomoć i pomognemo - isticao je patrijarh.

Hodeći svetom kosovsko-metohijskom zemljom, patrijarh je, pod svodovima drevne Pećke patrijaršije, prizivao svetitelje iz našeg roda, da nas podrže, osnaže i ohrabre, kako bismo sačuvali Kosovo i Metohiju, kako bismo sačuvali sebe.

- Da će nas Gospod njihovim molitvama i nekakvom pravdom ljudskom učiniti da ovaj prostor bude i ostane i sada srpski, kao što je to vijekovima - pričao je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej.

Podržavajući Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, u borbi za očuvanje njenih svetinja, patrijarh je na vidjelo istine iznosio nesporne istorijske činjenice.

- Nego je Srpska crkva i rodila i podigla Crnu Goru. Da nije Srpske crkve Crna Gora danas ne bi ni postojala. To je činjenica. Tamo su mitropoliti bili gospodari Crne Gore - besjedio je Irinej.

Patrijarh Irinej zauvijek je napustio kormilo Srpske pravoslavne crkve i svoja duhovna čeda, ali ostaju njegove poruke, kao opomena i kao putokaz.