latinica  ћирилица
20/11/2020 |  18:57 ⇒ 21:18 | Autor: RTRS

Trodnevna žalost u Srbiji i Srpskoj (VIDEO)

Zastavom žalosti na srpskoj patrijaršiji, označeno je da je SPC ostala bez poglavara. Patrijarh Irinej, preminuo je jutros u vojnoj bolnici Karaburma uprkos naporima domaćih i ruskih ljekara, koji su na kraju izašli ispred bolnice kako bi odali posljednju počast patrijarhu.
Srpska zastava na pola koplja -
Srpska zastava na pola koplja

Spuštanjem zastava na pola koplja započela je trodnevna žalost u Srbiji. U telegramu saučešća, predsjednik Srbije naveo je da je Irinej bio veliki patrijarh, onakav kakvog je tražilo ovo vrijeme.

- Danas tuguje Srbija i cijelo srpstvo. Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovjek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovjek kakvi bismo svi voljeli da budemo i onakav kako nas naša vjera uči da budemo - istakao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je da ćemo ostati vječno zahvalni za ljubav, pažnju i blagoslove koje smo kao narod i Republika dobijali od patrijarha.

- Njegovim odlaskom naša Crkva je izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a mi u Republici Srpskoj i velikog prijatelja, koji je sa nama dijelio dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron - naveo je Dodik.

Paljenjem svijeća u Sabornoj crkvi i Hramu Svetog Save, oprostili su se i vjernici od patrijarha kojeg su, kažu, poznavali po bliskosti sa običnim ljudima.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, u telegramu sučešća, naveo je da je patrijarh Irinej svoj autoritet zaslužio djelima, dok su svjetski mediji, za upokojenog patrijarha naveli da je bio jedan od rijetkih pravoslavnih poglavara koji se zalagao za popravljanje odnosa sa rimokatoličkom crkvom. Telegrame saučešća uputili su i ambasadori SAD i Kine u Srbiji, ali i drugi zvaničnici. Njegova smrt, najviše je pogodila Nišku patrijašiju gdje je patrijarh proveo 35 godina

Na sjednici Svetog Sinoda, odlučeno je da tijelo patrijarha u subotu bude izloženo u patrijaršijskoj crkvi u Beogradu, gdje će svi vjernici moći da se od njega oproste, dok će u nedjelju biti preneseno u Hram Svetog Save gdje su već počele pripreme za njegovu sahranu. Patrijarh Irinej biće prvi patrijarh sahranjen u kripti Hrama. Sinod će u roku od tri mjeseca izabarati novog patrijarha a do tada će tu dužnost obavljati vladika dabrobosanski Hrizostom.

Povezane vijesti:

Srpska žali za patrijarhom