latinica  ћирилица
20/11/2020 |  19:15 ⇒ 22:00 | Autor: SRNA

SANU: Patrijarh svojom mudrošću nudio utjehu i razumijevanje

Srpska akademija nauka i umetnosti uputila je Svetom arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve saučešće povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.
SANU - Foto: B92
SANUFoto: B92

- U svim nedaćama kroz koje prolazimo, a ova godina je svojom tragikom nekako
posebna u tim nedaćama, Njegova svetost, naš patrijarh, je svojom mudrošću nudio utehu i razumevanje među ljudima. Njegov lik ostaće duboko urezan među svima nama - saopšteno je iz Izvršnog odbora SANU.

U saopštenju se navodi da je SANU prema blaženopočivšem patrijarhu uvijek gajila izrazito poštovanje, prepoznajući u njegovoj ličnosti simboliku predstavljanja čitave Srpske pravoslavne crkve kao viševjekovnog duhovnog zatočnika srpskog naroda i istorijskog čuvara njegovih institucija.

"Bila je privilegija i ohrabrenje nalaziti u blaženopočivšem patrijarhu pažljivog, mudrog i dobronamernog sagovornika. Neka mu je laka zemlja našeg roda", navodi se u saučešću SANU.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u Beogradu u 90. godini od posljedica virusa korona. Patrijarh će biti sahranjen u nedjelju, 22. novembra, u kripti Hrama Svetog Save.