latinica  ћирилица
20/11/2020 |  20:33 ⇒ 20:51 | Autor: SRNA

U Nikšiću služen pomen srpskom patrijarhu

U Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću danas je služen pomen blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju.
Nikšić (Foto: montenegro.travel) -
Nikšić (Foto: montenegro.travel)

Činodejstvovalo je sveštenstvo Arhijerejskog namjesništva nikšićkog, a besjedio je protojerej Miodrag Todorović.

U Ambasadi Srbije u Podgorici i Konzulatu u Herceg Novom naredna tri dana biće otvorena knjiga žalosti povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

- Shodno odluci Vlade da se u Srbiji proglasi trodnevna žalost povodom smrti patrijarha Irineja, dao sam nalog da se državne zastave ispred Ambasade i Konzulata Srbije spuste na pola koplja - rekao je ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović.

On je pozvao građane da mirno i dostojanstveno odaju počast srpskom patrijarhu poštujući epidemiološke i zdravstvene mjere.

Povodom smrti patrijarha Irineja, u opštinama Herceg Novi, Plužine i Berane u nedjelju, 22. novembra, biće Dan žalosti, a u ponedjeljak, 23. novembra, u Budvi.

Dan žalosti obilježava se isticanjem zastave na pola koplja na zgradama opština, zgradama javnih ustanova i privrednih društava čiji su osnivači navedene opštine.

Iz ovih lokalnih zajednica napominju da su elektronski i drugi mediji, organizatori javnih programa i sadržaja dužni da svoje programe i sadržaje prilagode Danu žalosti.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u Beogradu, a biće sahranjen u nedjelju, 22. novembra, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.