latinica  ћирилица
20/11/2020 |  21:57 ⇒ 22:00 | Autor: sputniknews.com

Poruka vladike Atanasija Јevtića za upokojenog patrijarha (VIDEO)

Prvi pomen upokojenom patrijarhu Irineju održan je rano jutros u paraklisu Prizrenske bogoslovije, gdje je on bio i đak i profesor.
Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije - Foto: SRNA
Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski AtanasijeFoto: SRNA

Čim su čuli tužnu vijest, đaci su se okupili i pomolili za dušu svog patrijarha. Pridružio im se umirovljeni vladika Atanasije Јevtić koji je doputovao iz Trebinja.

Patrijarh Irinej bio je posebno vezan za Kosovo i Metohiju, stasavao je u Prizrenu kao đak bogoslovije, a kasnije svoje znanje prenosio novim đacima kao profesor, ali i rektor ove važne ustanove koja je iznjedrila generacije bogoslova.

Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije u Prizren je stigao kako bi đacima Bogoslovije održao predavanje iz hrišćanke antropologije, ali se prvo sa njima pomolio za upokojenog patrijarha, a kasnije mu posvetio i dio izlaganja.

- Volio bih da odem na sahranu, napisao sam mu nekoliko oštrih pisama, jer se nismo oko svega slagali, posebno oko politike, oko Kosova. Ako odem reći ću mu, vaša svetosti, oprostite mi ako sam vas kao čovjeka nekada uvrijedio, vjerovatno jesam, pa mi sada oprostite na tome - podijelio je svoje razmišljanje sa đacima vladika Atanasije.

Upisujući se u Letopis Bogoslovije, on je patrijarha Irineja nazvao svetim i ostavio pomen o tome da se za pokoj njegove duše pomolio zajedno sa đacima i profesorima.

Upokojeni patrijarh Irinej uvijek se rado vraćao u Prizrensku bogosloviju, a najradosniji je bio 15. maja 2016. godine, kada je osveštana njegova škola, poslije rata i pogroma, vaskrsla iz pepela.