latinica  ћирилица
20/11/2020 |  22:30 ⇒ 21/11/2020 | 08:28 | Autor: RTRS

Specijal: Naša sveta dužnost je da sačuvamo Kosovo i Metohiju (VIDEO)

Povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, Radio-televizija Republike Srpske emitovala je specijalnu emisiju "Patrijarh Irinej, radnik u vinogradu Gospodnjem".
Specijal - Foto: RTRS
SpecijalFoto: RTRS

Gosti specijalne emisije bili su protonamjesnik dr Zoran Pajkanović, sveštenik Eparhije banjalučke, profesor Goran Latinović, protojerej-stavrofor Nenad Tupeša, prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči, protojerej-stavrofor Nikola Јanković, paroh trebinjski i Živojin Rakočević, književnik i novinar iz Gračanice.

Sagovornici su jedinstveni u ocjeni da je patrijarh Irinej bio čovjek blage i tople naravi, voljen među narodom, patrijarh koji je hrabro nosio svoj krst vjere.

Protonamjesnik Zoran Pajkanović rekao je da je patrijarh Irinej ostao dosljedan svetosavskoj tradiciji, pravoslavlju u Savinom ruhu, ostavivši zaveštanje da u tom duhu živi SPC i njen narod.

On je posebno istakao govor patrijarha u Ujedinjenim nacijama o Kosovu i Metohiji.

- Patrijarh je 2013. godine za govornicom UN govorio o teškom položaju Srba na Kosovu i Metohiji. On je u svom srcu nosio Kosmet i taj plamen je gorio do posljednjeg daha njegovog života. Ostaće upamćene njegove riječi o Kosmetu "Ništa ne smijemo da darujemo, što poklonimo više ne možemo da vratimo, a ono što nam se otme to možemo da vratimo. Naša sveta dužnost je da sačuvamo Kosovo i Metohiju" - podsjetio je protonamjesnik Pajkanović na riječi blaženopočivšeg patrijarha.

Književnik i novinar iz Gračanice Živojin Rakočević naglasio je da je patrijarh Irinej "Kosmet doživljavao kao svoje rodno mjesto, a Kosmet njega kao svog rođenog".

- Prije dvije godine je u Gračanici rekao da nema nikakve podjele Kosova i Metohije i to Srbi na Kosmetu i danas prepričavaju - rekao je Rakočević.

Protojerej-stavrofor Nenad Tupeša istakao je da je patrijarh Irinej cijelim svojim biće bio posvećen Crkvi i rodu.

- Posebno je bio usmjeren na njegovanje i očuvanje jedinstva srpskog naroda i SPC i na tome je neumorno radio. Takođe, Kosmet je doživljavao kao temeljno identitetsko pitanje srpskog naroda, kolijevku srpskog pravoslavnog naroda koje se nikad ne smijemo odreći. Kao treću karakteristiku izdvojio bih njegovanje odnosa sa svim narodima i crkvama - naglasio je Tupeša.

Protojerej-stavrofor Nikola Јanković smatra da je patrijarh ostavio srpskom narodu jevanđeljski zavjet po riječima Hristovim upućenim njegovim učenicima: "Јa vas šaljem kao ovce među vukove, budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi".

Profesor Latinović smatra da patrijarhu Irineju pripada posebno mjesto u srpskoj istoriji.

Emisiju možete pogledati i ovdje.