latinica  ћирилица
21/11/2020 |  07:53 ⇒ 08:44 | Autor: RTRS

Odavanje počasti patrijarhu Irineju

Tijelo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja danas će biti izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, a poslije toga će biti preneseno u hram Svetog Save na Vračaru, gdje će vjernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim patrijarhom, ali neće moći da ga cjelivaju, zbog epidemioloških mjera.
Patrijarh Irinej (Foto:Nemanja Jovanović)) -
Patrijarh Irinej (Foto:Nemanja Jovanović))

Oko 11 časova i 30 minuta, kolona sa kovčegom sa zemnim ostacima srpskog patrijarha krenuće iz Saborne crkve ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samom Hramu sveštenstvo.

Za 12 časova i 30 minuta zakazan je pomen u Hramu Svetog Save nad tijelom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga cijelog dana i cijele noći, do dana sahrane u nedjelju, 22. novembra, beogradski sveštenici će čitati Sveto Јevanđenje nad odrom patrijarha.

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedjelju u kripti Hrama Svetog Save. Liturgija će početi u 09.00 časova, a predvodiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, sa arhijerejima i sveštenstvom.

Ranije je donesena odluka da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti arhijerejski sinod, a da Svetom Sinodu do izbora novog patrijaha predsjedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko izabran je episkop šumadijski Јovana.

U Republici Srpskoj i Srbiji je, povodom smrti patrijarha Irineja, proglašena trodnevna žalost, a u Distriktu Brčko dan žalosti će biti u nedjelju, na dan sahrane patrijarha.