latinica  ћирилица
21/11/2020 |  08:02 ⇒ 09:32 | Autor: RTRS

SPC obilježava Aranđelovdan (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Sabor svetog arhangela Mihaila, praznik ustanovljen u prvim vijekovima hrišćanske propovijedi. Praznik, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan, krsna je slava mnogih srpskih porodica.
Aranđelovdan -
Aranđelovdan

Praznik posvećen arhangelu Mihailu, predvodniku vojske anđela, bestjelesnih sila dobra, koje su učestvovale u stvaranju svijeta, u kome su prisutni kao branitelji čovječanstva od zla i palih anđela, jedna je od najčešćih krsnih slava pravoslavnih Srba.

Sveti arhangel Mihailo, prisutan ne samo u hrišćanstvu već i u drugim monoteističkim religijama, obilježen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC.

Prema predanju, arhistratig Mihailo, koji je sabrao vojsku anđela da bi se suprotstavili silama zla palog anđela Lucifera ili Satanaila, uvršćen je u kalendar Hristove crkve u četvrtom vijeku.

Aranđelovdan je po brojnosti svečara na drugom mjestu slava kod Srba, iza Nikoljdana. Ovaj dan ustanovljen je kao praznik Arhanđela Mihaila u vrijeme Silvestera Prvog rimskog i patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog u četvrtom vijeku.