latinica  ћирилица
21/11/2020 |  08:27 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Cvijanović: BiH bi bila uspješna da je organizovana na bazi Dejtona

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da bi BiH bila prilično uspješna zemlja da joj je dozvoljeno da od početka organizuje svoj unutrašnji politički i svaki drugi život na bazi onoga što je definisano Dejtonskim mirovnim sporazumom.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Nažalost, to nije tako. Dolazilo je do strašnih devijacija, neke od njih su se dešavale zahvaljujući intervencijama visokih predstavnika, neke su se dešavale zbog neke naivnosti i vjere da, ukoliko nešto prihvatite, imaćete sistem koji će biti bolji, jeftiniji, efikasniji, racionalniji... Međutim, to se nikad nije desilo i danas se sa pravom pitamo - gdje se mi nalazimo i šta se to dešavalo sa samim sporazumom - istakla je Cvijanović povodom 25 godina od pitpisivanja Dejtonskog sporazma.

Istakla je da je proteklih godina bio ogroman pritisak na samom ustavnom poretku, te da, stoga, svi možemo biti zadovoljni činjenicom da je Republika Srpska opstala, da ide naprijed i odolijeva izazovima.

- Isto tako, možemo da budemo nezadovoljni činjenicom ili sviješću o tome da bi bili još bolji i uspješniji upravo da nije bilo ovakvog prekrajanja našeg unutrašnjeg poretka - naglasila je Cvijanović.

Istakla je da bi tada više šanse ima svi, i BiH u cjelini, a posebno Republika Srpska.

- Kada to kažem, mislim da su silne nadležnosti otete od Republike Srpske i prenesene na nivo BiH, najčešće intervencijom stranog faktora oličenog kroz visoke predstavnike. Tu postoji jedna posebno opasna teza i jedna lažna koja govori o tome kako bi navodno BiH postala uspješnija zemlja ako postane građanska - ukazala je predsjednica Srpske.

Ona je naglasila da sa pravom kaže da je to lažna teza i nešto na što ne treba trošiti ni političko ni biološko vrijeme, niti energiju, zato što saglasnosti o tako nečemu nema.

Cvijanović smatra da sprovođenje Dejtonskog sporazuma, nažalost, nije dovelo do očekivanog međusobnog razumijevanja u BiH, jer je intervencionizam međunarodne zajednice i bivših visokih predstavnika u BiH bio kontraproduktivan.

- Razočaravajuće je nizak nivo međusobog razumijevanja i razmjene mišljenja s ciljem postizanja nečijeg zajedničkog dobra. Smatram da je preskočena određena faza povjerenja, kao i da je intervencionizam međunarodne zajednice i bivših visokih predstavnika u BiH bio kontraproduktivan pa je, navodno, izgledalo da je BiH kao nešto napredovala - rekla je Cvijanović.

Izrazila je žaljenje što su apetite "političkog Sarajeva" sve prošlo vrijeme bespoštedno prihvatali i podržavali predstavnici međunarodne zajednice i međunarodnog faktora.

Prema njenim riječima, mir je neupitan dio suživota.

- Najbolji dio Dejtona svakako su mir, bezbjednost i stabilnost na ovim prostorima, o čemu sve vrijeme treba da vode računa i politički subjekti i građani - poručila je Cvijanovićeva.

Cvijanović je naglasila da Republika Srpska ne prihvata da joj neko nameće rješenja "na mišiće", kao i da je neko poredi sa stanjem u Federaciji BiH, gdje ne mogu da se dogovore ni oko formiranje vlasti, ni oko izmjena Izbornog zakona.

- Političko Sarajevo je to koje umanjuje značaj BiH jer uvijek nekoga sa strane pita šta treba da radi. Formula bi trebalo bude da se svi u BiH pridržavaju ustavnih nadležnosti i da ne gubimo vrijeme kako neke nadležnosti navodno treba sa entiteta prenijeti na BiH - poručila je predsjednca Republike Srpske.