latinica  ћирилица
21/11/2020 |  08:38 ⇒ 16:56 | Autor: RTRS

IZ ČASA U ČAS: Kovčeg sa tijelom patrijarha prenijet u Hram Svetog Save; Vjernici se opraštaju (FOTO/VIDEO)

Vjernici i poštovaoci odaju počast upokojenom srpskom patrijarhu Irineju. Tijelo patrijarha danas je iz Saborne crkve prenijeto u Hram Svetog Save, gdje će se sutra biti sahranjen. Građani su pozvani da se, prilikom odavanja pošte preminulom poglavaru Srpske pravoslavne crkve pridržavaju epidemioloških mjera.
Hram Svetog Save (foto: pink.rs) -
Hram Svetog Save (foto: pink.rs)

16.05 - Interparlamentarna skupština pravoslavlja /ISP/, sa sjedištem u Atini, izrazila saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vjernicima povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, koji je za vrijeme pastirske službe izražavao duboka pravoslavna osjećanja srpskog naroda, kao i nadu u bolje sutra.

15.05 - Mitropolit Porfirije: Pridržavajte se mjera i savjeta struke

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije apelovao je na sve vjernike, koji će dolaziti u Hram Svetog Save da se oproste od patrijarha Irineja, kao i sutra, na njegovu sahranu, da se zbog pandemije koronavirusa pridržavaju svih epidemioloških mjera i savjeta struke.

Mitropolit Porfirije je rekao da se tijelo patrijarha Irineja već nalazi u Hramu, koji će, kako kaže, biti otvoren sve do 9 časova u nedjelju ujutru, kako bi vjernici mogli da dođu i odaju počast i uzmu posljednji blagoslov na zemlji od njegove svetosti.

14.25 - Na sahrani patrijarha će govoriti mitropolit Hrizostom, Vučić, Dodik i Lukić

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je, po protokolu koji je objavio Sinod SPC, predviđeno da na sahrani patrijarha Irineja govore mitropolit Hrizostom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i otac Petar Lukić, starješina beogradske Saborne crkve.

14.15 - Sveta zaupokojena liturgija u nedjelju u 9.00 časova u Hramu Svetog Save

U Hramu Svetog Save na Vračaru sutra će, povodom upokojenja patrijarha srpskog Irineja, biti služena Sveta zaupokojena liturgija, saopšteno je iz SPC.

Hram Svetog Save (foto: Z. Jovanović)

Liturgiju, koja počinje u 9.00 časova, služiće mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a sasluživaće više arhijereja i sveštenika Srpske Pravoslavne Crkve, kao i gosti iz drugih pomjesnih pravoslavnih crkava.

13.05 - U manastiru Svete Teodore služen pomen za upokojenog patrijarha Irineja

U manastiru Svete Teodore u Solunu služen je pomen za upokojenog patrijarha srpskog Irineja.

Svetu zaupokojenu liturgiju služio je arhimandrit Sergije Puškar, klirik Srednje Zapadno-Američke i Novogračaničke eparhije.

12.45 - Mali pomen u Hramu Svetog Save

U toku je mali pomen u Hramu Svetog Save za pokoj duše patrijarha Irineja.

U nastavku će beogradski sveštenici nad odrom čitati Sveto Јevanđelje sve do zaupokojene Liturgije sutra u 09.00 časova.

12.34 - U Banjaluci služena zaupokojena liturgija za partijarha Irineja

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je služena Zaupokojena liturgija blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju.

11.57 - Kovčeg sa tijelom patrijarha Irineja stigao u Hram na Vračaru

Pripadnici Garde Vojske Srbije unijeli su tijelo patrijarha srpskog Irineja u Hram Svetog Save u kome su ga dočekali sveštenici.

Kovčeg sa tijelom patrijarha prenet u Hram Svetog Save (foto: Tanjug / Rade Prelić)

Kovčeg sa tijelom patrijarha Irineja položen je na odar ukrašen cvijećem i uskoro će početi pomen.

Poslije pomena će sveštenici Beogradsko-karlovačke episkopije, ali i drugi nad odrom patrijarha neprekidno čitati Јevanđelje sve do sutra, kada će biti sahranjen.

Јevanđelje će biti čitano sve do 9.00 časova sutra ujutro kada će biti služena zaupokojena liturgija, a potom i opijelo. Nakon toga će blaženopočivši patrijarh Irinej biti sahranjen u Kripti Hrama Svetog Save.

11.20 - Služena liturgija; Kovčeg sa tijelom patrijarha Irineja ide prema Hramu Svetog Save

Povorka sa tijelom blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja u pratnji pripadnika Vojske Srbije krenula je od Saborne crkve u Beogradu prema Hramu Svetog Save.

Kovčeg sa tijelom patrijarha Irineja iz crkve su iznijeli pripadnici počasnog voda Garde Vojske Srbije i položili ga na lafet, koji vuče vozilo Vojske Srbije.

Prethodno je kovčeg sa tijelom upokojenog patrijarha bio izložen u Sabornoj crkvi za vrijeme liturgije povodom slave Saborne crkve, Aranđelovdana, a zatim je služen pomen.

Liturgiju i pomen služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje vladike šumadijskog Јovana, kruševačkog Davida i niškog Arsenija, u molitvenom prisustvu episkopa remezijanskog Stefana, vikara Patrijarha srpskog.

Poslednja počast patrijarhu (foto: V. Danilov)

09.00 - Počela Sveta liturgija u Sabornoj crkvi

U Sabornoj crkvi u Beogradu počela je sveta liturgija povodom Aranđelovdana, slave Crkve, nakon čega će biti održan pomen patrijarhu Irineju.

Tokom trajanja liturgije vjernici neće moći da uđu u Sabornu crkvu, a oni koji se okupe ispred moraju da se pridržavaju epidemijskih mjera.

Prenos na RTRS i našem portalu.

Poslednja počast patrijarhu (foto: V. Danilov)

08.42 - Tijelo patrijarha prenijeto u Sabornu crkvu

Garda Vojske Srbije prenijela je tijelo preminulog patrijarha Irineja u Sabornu crkvu, gdje će biti izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana.

08.25 - Špalir Garde ispred Patrijaršije, tijelo unijeto u zgradu

Zemni ostaci patrijarha Irineja dopremljeni su do zgrade Patrijaršije, javlja RTS.

Pripadnici Garde Vojske Srbije prenijeli su kovčeg sa tijelom patrijarha u Patrijaršiju, odakle će biti prebačen u Sabornu crkvu.

---------------------------------------------

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedjelju u kripti Hrama Svetog Save. Na skupu će se obratiti episkop bački Irinej, a u ime države govoriće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Protokolom sahrane predviđeno je da govori i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ranije je donesena odluka da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti arhijerejski sinod, a da Svetom Sinodu do izbora novog patrijaha predsjedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko izabran je episkop šumadijski Јovana.

U Republici Srpskoj i Srbiji je, povodom smrti patrijarha Irineja, proglašena trodnevna žalost, a u Distriktu Brčko dan žalosti će biti u nedjelju, na dan sahrane patrijarha.