latinica  ћирилица
21/11/2020 |  10:03 ⇒ 10:04 | Autor: SRNA

Filimonova: Dvostruki standardi Zapada u korist muslimanske strane i SDA

Ruski analitičar Anja Filimonova ocijenila je da je nakon 25 godina Dejtonski sporazum ozbiljno transformisan, te da su međunarodna zajednica i zapadne zemlje pokazale dvostruke standarde, moral i jezik sve u korist favorizovanja muslimanske strane i SDA kao njenog političkog instrumenta.
Ana Filimonova - Foto: SRNA
Ana FilimonovaFoto: SRNA

- Na taj način su kršeni interesi druga dva naroda, a posebno srpskog i Republike Srpske. Ma koliko se danas to činilo nemogućim u praksi, ali sve "novitete" visokog predstavnika u budućnosti treba ukinuti - rekla je Filimonova u intervjuu za Srnu.

Ona je istakla da je pravi mir, koji je neophodan svim narodima BiH, a ne političkim profiterima, moguć samo na osnovu iskrenog i dubokog dijaloga, uzimajući u obzir interese svih strana, i eliminišući faktore koji ograničavaju razvoj i otvoreno ugrožavaju bezbjednost naroda.

Filimonova, koja je docent Moskovskog humanitarnog univerziteta i glavni urednik sajta "Srpski stav", ocijenila je da institucija visokog predstavnika nije ispunila funkciju zaštite izvornog Dejtona, čija se transformacija odvijala pod pritiskom zapadnog faktora, upravo u liku visokog predstavnika.

Prema njenim riječima, visoki predstavnik je nelegalnim bonskim ovlašćenjima, prisvojio funkciju "vrhovnog vladara" koja mu ne pripada, djelujući toliko svojevoljno da njegovi postupci više odgovaraju formuli "faraonske", a ne demokratske kontrole.

Navela je da je visoki predstanvik svoju volju nametao ili preko stranih sudija, Bošnjaka i Hrvata u Ustavnom sudu BiH, ili direktnim pritiskom na rukovodstvo entiteta radi postizanja dogovora o prenošenju nadležnosti sa entitetskog na nivo BiH.

Filimonova objašnjava da je rezultat toga činjenica da trenutno ustrojstvo BiH ne odgovara originalnom tekstu Ustava, koji je utvrđen Dejtonskim sporazumom, a prema kojem BiH pripada samo deset nadležnosti.

Ona je podsjetila da su tri oblasti pretrpjela glavne izmjene – odbrana, jer su formirane Oružane snage BiH i obavještajna služba /OBA/ sa zabranom "osnivanja drugih obavještajnih službi", što je istovremeno grubo kršenje Dejtona i ozbiljna prijetnja sigurnosti čitavog regiona.

Filimonova ističe da su tu i porezi, odnosno uvođenje PDV na nivou BiH, te na kraju pravosuđe, odnosno formiranje Suda i Tužilaštva BiH.

- Te nadležnosti su prenesene sa entiteta na nivo BiH, odnosno, umjesto izvorne konfederalne strukture predviđene Dejtonskim sporazumom, dobili smo federalnu strukturu BiH, koja direktno prijeti punom integracijom, raspadom Republike Srpske - rekla je Filimonova.

ORGANI NA NIVOU BiH SU NEFUNKCIONALNI

Filimonova je ocijenila da prelazak sa konfederalnog na federativni princip po sebi predstavlja flagrantno kršenje izvornog Dejtona, ali da i na praktičnom nivou treba istaći samo negativne efekte ove nelegitimne transformacije.

- Činjenica je da su organi na nivou BiH nefunkcionalni, a u njenom političkom sistemu nedostaje demokratije kao glavnog uslova za razvoj. Demokratski proces u potpunosti blokira jedna strana - SDA, koja negira izvorne dejtonske principe. U budućnosti nije moguće ukloniti ovu barijeru niti učiniti vlasti BiH funkcionalnijim, s obzirom na činjenicu da je SDA njen ključni faktor - kaže ona.

Filimonova napominje da SDA, ne skrivajući, radi na koncentraciji političke moći i kontrole u svojim rukama, a imajući u vidu da je to muslimanska stranka, to znači da joj je glavni cilj centralizacija BiH i vlasti.

- Tačnije, monopolizacija vlasti, što je u suprotnosti sa dejtonskim principima, koji obezbjeđuju široku političku autonomiju dva entiteta i mehanizme za zaštitu prava sva tri konstitutivna naroda - navela je ona.

Filimonova ističe da se postavlja pitanje svrsishodnosti i ciljeva nelegitimnog, protivustavnog prenošenja državnih ovlašćenja na nivo BiH, ako to automatski znači ukidanje demokratskog procesa, prava na samoupravu i nemogućnost održavanja dinamičke ravnoteže na prostoru sa tako dubokim nacionalnim razlikama.

HOĆE LI SE SDA BORITI PROTIV ISLAMSKIH TERORISTA ILI IM PRUŽITI POKRIĆE

Stremljenje ka centralizaciji, blokiranjem demokratskog razvoja, koncentracija vojno-obavještajnih struktura na nivou BiH, ili tačnije, u rukama SDA, s obzirom na njeno bogato radikalno terorističko nasljeđe, pokreće, dodala je ona, razumne sumnje o tome kako BiH može spriječiti da njena teritorija postane uporište džihadista?

- Postavlja se legitimno pitanja - hoće li se SDA boriti protiv islamskih terorista /gdje su onda rezultati te borbe/ ili će im, naprotiv, pružiti sve vrste pokrića, uključujući kontraobavještajne? Zbog toga će se Republika Srpska u bliskoj budućnosti suočiti sa "džihadističkom iredentom", izazovom na koji jednostavno neće biti u stanju adekvatno da odgovori - ocjenjuje ona.

Filimonova navodi da je obnova džihadizma u BiH direktna odgovornost visokog predstavnika i zapadnih centara moći koji stoje iza njega, a koji u regionu ostvaruju samo vlastite geostrateške interese.

Ona dodaje da ti centri moći ni na koji način nisu zainteresovani za zaštitu međunarodnog prava, Dejtonskog sporazuma, principa pravednosti i pravde, kao ni za zaštitu ne samo za njih privilegovanog bošnjačkog naroda, nego i druga dva konstitutivna naroda, koji su ozbiljno lišeni svojih prava.